Időjárás – Erős lehűlés jön esővel, széllel

Beborult az időjárás, szinte egész nap esni fog.

2024. április 16., 07:54

Szerző:

Esős, szeles időjárás jön a következő napokban. Április közepe helyett ugyanis inkább már a március első felében jellemző hőmérséklet lesz ma jellemző (10 fok körüli érték), így érdemes lesz elővenni a vastagabb ruhadarabjainkat. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 8 és 14 fok között alakul, de a délkeleti tájakon a déli órákra 20 fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet. Ezt követően ott is folyamatosan hűlni fog a levegő. Késő este 5, 10 fok valószínű – írja a met.hu

Jelentős mennyiségű csapadékkal érkezett meg a hidegfront az északi-északnyugati tájakra. Eddig a legtöbb eső a tegnapi zivataroknak is köszönhetően Sopron és Mosonmagyaróvár térségét öntözte, 44, illetve 45 mm csapadék hullott két északnyugati városunkban kedd reggel fél 7-ig. A nap további részében is főként északon, északnyugaton várható még jelentős, északnyugaton néhol további 20 milliméter eső, máshol az országban, így beleértve az aszály által leginkább érintett alföldi tájakat is, sajnos csak pár milliméter valószínű – írja az Agrometeorologia. 

Kedden északon és a Dunántúlon sokfelé számíthatunk tartós esőre, délen és keleten a napos-gomolyfelhős időben inkább záporok, délkeleten néhol zivatarok valószínűek. Élénk, főként az ország déli felén erős, viharos lesz az északira, északnyugatira forduló szél. Jelentős lehűlés érkezik. A legmagasabb hőmérséklet 8 és 23 fok között alakul, délen, délkeleten mérhetünk még 20 fok feletti, északnyugaton pedig 10 fok alatti maximumokat. Délután már délkeleten is csökkenni fog a hőmérséklet – írja az Időkép.

Szerdán a Dunántúlon fehőátvonulásokra kell számítani, a Dunától keletre még vastagabb lesz fölöttünk a felhőzet. Kezdetben délen, délkeleten fordulhat elő kisebb eső, a délutáni órákban elszórtan, nagyobb számban a Dunántúlon lehetnek záporok, nyugaton néhol zivatarok. A Dunántúlon és északkeleten élénk, nyugaton, északnyugaton erős lökések kísérhetik az északi-északnyugati szelet. Hajnalban 1-8, délután 12-17 fokra számíthatunk.

Csütörtökön a keleti határ mentén az eső eshet, máshol elszórt záporok, néhol zivatarok lehetnek a napos időszakok mellett. Élénk, a Dunántúlon és északkeleten erős lesz az északi-északnyugati szél. Hűvös idő lesz, a maximumok 11 és 16 fok között alakulnak.

Pénteken sok napsütés várható, rövid záporok csak helyenként fordulhatnak elő. Élénk lesz a nyugati, északnyugati szél. Hajnalban helyenként gyengén fagyhat, napközben 12-17 fok valószínű. Hétvégén sem jön jelentősebb felmelegedés, gyakran szeles időre számíthatunk elszórt esővel, záporokkal.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

21:17

Megtörni látszik a kutasok ellenállása? Hétfő kora délutáni hatállyal a Mol az összes töltőállomásán 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát, vagyis – nagykereskedelmi árváltozás híján – az árrését. 

18:28

A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van – írja a lap.

16:47

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.