Időjárás: tomboló viharok, jégeső miatt adtak ki figyelmeztetést

Akár dió nagyságú jég is eshet.

2024. április 15., 18:24

Szerző:

Az északnyugati, északi részekre frontális felhőzet érkezik, ott már előfordulhatnak záporok, néhol (északkeleten akár heves) zivatar is kialakulhat. Éjszaka a front felhőzete tovább terjeszkedik dél felé, az ország északnyugati, északi harmadán-felén egyre több helyen várható eső, zápor. A keddi időjárás során borult lesz az ég, de a déli, délkeleti tájakon még kisüt a nap az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett. Ott főleg záporok, másutt eső valószínű, többfelé és nagyobb mennyiségű csapadék a Nyugat-Dunántúlon lesz – írja a Hungaromet.

Hétfőn az ország délkeleti felén olykor erős lesz a délnyugati szél, záporok, zivatarok környezetében átmenetileg akár viharossá is fokozódhat a légmozgás. Holnap az északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 14 fok között várható.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden általában 8 és 14 fok között alakul, de a délkeleti tájakon a déli órákra 20 fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet.

Ezt követően ott is folyamatosan hűlni fog a levegő.

Másod-és elsőfokú riasztás van érvényben

Az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok. Néhol, nagyobb eséllyel Borsodban heves zivatarok is előfordulhatnak, amelyeket lokálisan viharos széllökések (általában 70-90 km/h, kiemelten Borsod térségében akár >90 km/h), jégeső, intenzív csapadékhullás (10-30 mm) kísérhet. Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyére másodfokú, narancs riasztás adtak ki.

Elsőfokú figyelmeztetés van érvényben Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Veszprém vármegyék területén. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként erős szél, jégeső is előfordulhat.

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi vármegyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Hajnalban újra fagyhat

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: a jövő hét első napján még akár 31 Celsius-fok is lehet a Dél-Alföldön, majd beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni. A hét közepétől ugyan csökken a csapadékhajlam, de a hőmérséklet jelentősen visszaesik, a legmelegebb órákban mindössze 10-16 Celsius-fok várható, a hidegre hajlamos helyeken pedig visszatérhet a gyenge hajnali fagy. A szél sokfelé lesz erős - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből.

Hétfőn az ország déli felén derült vagy fátyolfelhős, csapadékmentes idő várható. Eközben az északi tájakon is többórás napsütés valószínű a változó felhőzet mellett, de a hidegfront hatására ott délutántól fokozatosan beborul az ég, és egyre többfelé kell számítani esőre, záporra, sőt néhol zivatar is lehet. Az ország délkeleti felén erős lesz a délnyugati szél, északon, északnyugaton ezzel szemben az északnyugatira forduló szelet csak záporok, zivatarok körül kísérhetik erős széllökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22-31 fok között alakul, az északi határ mentén lesz hűvösebb, míg a Dél-Alföldön a legmelegebb – olvasható a jelentésben.

Kedden túlnyomóan borult idő várható, sokfelé esővel, záporral, az ország délkeleti harmadán pedig a napos periódusok mellett erőteljes gomolyfelhő-képződésre kell készülni záporokkal, helyenként zivatarral. Az északnyugati, északi szél nagy területen megerősödik. Hajnalban 9-15 fok várható, a csúcsérték pedig 9-24 fok között alakul. Északnyugaton lesz a hidegebb, ott reggel beáll a maximum, 23-24 fok a délkeleti határnál valószínű, de a déli óráktól már arrafelé is hűl a levegő.

Szerdán nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, szórványosan előfordul eső, záporeső. Az északi szél sokfelé megerősödik. A minimum-hőmérséklet általában 3-8, a maximum 11-17 fok között várható.

Csütörtökön jobbára erősen felhős időre kell készülni, majd egyre nagyobb területen csökken a felhőzet, de szórványosan még lehet záporeső. Az északi szelet sokfelé kísérik erős lökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2-8, a legmagasabb nappali hőmérséklet 9-16 fok között alakul.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Lora Palmer via Pixabay)

18:28

A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van – írja a lap.

16:47

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

13:16

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.