Vasárnapi időjárás: gomolyfelhőket kerget a szél a nyári égbolton

Vigyázzunk, le ne égjünk! 

2024. április 13., 15:15

Szerző:

A vasárnapi időjárás során többnyire napos, fátyolfelhős időre számíthatunk, de helyenként időszakosan gomolyfelhők is megjelenhetnek az égen. Csapadék nem valószínű. Ma az északnyugati szél lesz élénk, majd éjszakára átmenetileg mérséklődik a légmozgás – írja a Hungaromet.

Vasárnap napközben a már délnyugatira, nyugatira forduló szelet kísérhetik élénk, helyenként erős lökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 14 fok között várható, a hidegre hajlamos helyeken mérhetjük az alacsonyabb értékeket.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 25 és 31 fok között alakul.

Élvezzék ki a jó időt, mert markáns hidegfroont érkezik hazánk fölé

Az április eleji, többször nyáriasan meleg és száraz idő után a jövő héten jelentős lehűlés és végre több-kevesebb csapadék is várható. Az esőre főleg az Alföldön hatalmas szükség lenne, elsősorban a tavaszi vetések szempontjából, ugyanis a talaj felső 20 cm-es rétege ezen a területen kritikusan száraz állapotban van.

A folytatásban jelentős változás várható időjárásunkban. Vasárnapig még marad a nyarat idéző száraz, meleg idő, majd hétfőn északon már várható eső, zápor, zivatar, és erős lehűlés kezdődik. Keddtől borongós, szeles, többször csapadékos idő várható. A jövő hét közepéig a csapadék mennyisége összesen nagy területen meghaladhatja a 10, helyenként a 20 mm-t, ugyanakkor maradhatnak olyan országrészek is, amelyek kimaradnak a nagyobb esőből. A levélnedvesség-tartam hétfőtől napokig kifejezetten magas lehet a többszöri csapadék miatt. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Johnny_px via Pixabay)

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.