Hétvégén támad a nyár

Kontinensünk döntő részén nyugodt, száraz időjárás uralkodik egy nyugat-európai központú anticiklon eredményeként. Hazánkban is berobban a nyár.

2024. április 12., 16:42

Szerző:

Az időjárási frontok e képződmény peremére, szárazföldünk északi részére korlátozódnak. Arrafelé helyenként előfordul eső, záporeső, de kiadós csapadékmennyiséget sehol sem regisztrálnak. Jelenleg Európa legmelegebb vidéke az Ibériai- és Balkán-félsziget, valamint a Fekete-tengertől északra fekvő tájak, arrafelé 25-30 fok között alakul a csúcsérték, vagyis igazi nyár van Európa egy részén – közölte a met.hu.

Az említett anticiklon áramlási rendszerében enyhébb léghullámok szállítódnak hazánk térségébe, emiatt a hétvégén napos, száraz, igazi kiránduló időben lehet részünk.

Éjszaka továbbra is derült vagy fátyolfelhős lesz felettünk az ég, majd szombaton folytatódik a napos, száraz idő fátyolfelhőkkel, melyek időszakosan szűrhetik a napsütést. Emellett az északkeleti tájakon gomolyfelhők is képződhetnek.

Szombaton ismét többfelé megélénkül az északnyugati szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 6 és 11 fok között alakul. Ennél enyhébb a vízpartokon és a magasabban fekvő részeken, hidegebb idő a hidegre hajlamos helyeken lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 22 és 27 fok között valószínű.

A jövő héten jelentős lehűlés és több-kevesebb csapadék is várható

Több-kevesebb csapadék is várható, amire főleg az Alföldön hatalmas szükség lenne, mert itt a talaj felső 20 centiméteres rétege kritikusan száraz – írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében. Az elemzés szerint a hőmérséklet csúcsértéke a múlt hét második felében emelkedett, és 25 fok körüli, majd afölötti csúcsértékek voltak jellemzők, de szerdán a Dunántúlra hűvösebb légtömeg érkezett. Az 5 centiméteren mért talajhőmérséklet napi átlaga több mint két hete meghaladja a kukorica vetéséhez szükséges 10 fokos küszöbértéket, jelenleg 15 fok körül, sokfelé kissé afölött alakul.

A múlt héten csütörtökön és pénteken az északi területeken volt kisebb eső, zápor, azóta azonban országszerte száraz az idő. A 90 napos csapadékmennyiség csaknem az egész országban hiányt mutat a sokéves átlaghoz képest, az Alföldön ez a 30-60 millimétert is eléri. Az őszi vetések jó állapotban vannak, két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. A kalászosok intenzíven növekednek, az őszi káposztarepce pedig virágzik. Az őszi vetések országszerte, a mélyebb talajrétegekben még az Alföldön is bőségesen találnak nedvességet, ugyanakkor a tavaszi vetésekhez az Alföldön igen nagy szükség lenne csapadékra, a magágy előkészítéshez és a csírázáshoz jelenleg túl száraz a talaj. Sokféle gyümölcsfa már elvirágzott, több jelenleg virágzik, ezekre a száraz, meleg idő kedvező – jegyezték meg.

Az előrejelzés szerint vasárnapig marad a nyarat idéző száraz, meleg idő, majd hétfőn északon már várható eső, zápor, zivatar, és erős lehűlés kezdődik, keddtől pedig borongós, szeles, többször csapadékos idő várható. A jövő hét közepéig a csapadék mennyisége összesen nagy területen meghaladhatja a 10, helyenként a 20 millimétert, ugyanakkor maradhatnak olyan országrészek is, amelyek kimaradnak a nagyobb esőből. A hőmérséklet szerdára 10-15 fokra esik vissza. A sok felhő és szél miatt a jövő hét közepéig még nem várható erős éjszakai lehűlés, de a jövő hét második felében már lehetnek derült, fagyveszélyes éjszakák.

(Fotó: met.hu.)