Időjárás – Napos, nyárias idő várható a hétvégén

Jellemzően napos, nyugodt, nyárias idő várható a hétvégén, bár a szél élénk lesz. A hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül alakul, de vasárnap akár 31 fok is lehet – derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből.

2024. április 11., 18:17

Szerző:

Várható időjárás az ország területén péntek éjfélig: Éjjel derült vagy fátyolfelhős lesz az ég, de hajnalra az Északi-középhegység egyes részein rétegfelhőzet képződhet. Pénteken a fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Az északias szél éjszakára mérséklődik, majd pénteken ismét többfelé megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 12 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 22 és 27 fok között valószínű.

Szombaton napos időre lehet számítani gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel, északkeleten lehet átmenetileg több felhő, de csapadék nem valószínű. Több helyen megélénkül az északnyugati szél, majd délnyugatira fordul a légmozgás. Hajnalban 6-13, délután 22-27 fok várható.

Vasárnap nagyrészt fátyolfelhős, napos idő várható, éjjel azonban északon helyenként már vastagabb felhőtömbök is lehetnek, addig csapadék nem valószínű. Többfelé élénk, néhol erős lökések kísérik a délnyugati, déli szelet. A hajnali 7-14 fokról 26-31 fok közé melegedhet fel a levegő.

 

Időjárási helyzet Európában:

Ha az európai időjárási helyzetre pillantunk, akkor jól látható, hogy ciklonok és frontjaik jelenleg a kontinens északi felén vonulnak nyugatról kelet felé, ennek eredményeképpen ott több helyen is előfordul 10 mm-t meghaladó napi csapadékösszeg. Eközben Európa középső és déli területeinek időjárását nagy kiterjedésű anticiklon határozza meg, így errefelé már napos, eseménytelen az idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Róma-Budapest-Riga vonaltól nyugatra 15 fok közelében alakul, a kontinens délkeleti, keleti részein azonban jóval melegebb van, ott nagy területen emelkedik 25 fok fölé napközben a hőmérséklet, de a 30 fok körüli maximumok sem ritkák. Péntek estig a Kárpát-medence időjárását az említett magasnyomás alakítja.

A jövő héten jelentős lehűlés és több-kevesebb csapadék is várható

Több-kevesebb csapadék is várható, amire főleg az Alföldön hatalmas szükség lenne, mert itt a talaj felső 20 centiméteres rétege kritikusan száraz – írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében. Az elemzés szerint a hőmérséklet csúcsértéke a múlt hét második felében emelkedett, és 25 fok körüli, majd afölötti csúcsértékek voltak jellemzők, de szerdán a Dunántúlra hűvösebb légtömeg érkezett. Az 5 centiméteren mért talajhőmérséklet napi átlaga több mint két hete meghaladja a kukorica vetéséhez szükséges 10 fokos küszöbértéket, jelenleg 15 fok körül, sokfelé kissé afölött alakul.

A múlt héten csütörtökön és pénteken az északi területeken volt kisebb eső, zápor, azóta azonban országszerte száraz az idő. A 90 napos csapadékmennyiség csaknem az egész országban hiányt mutat a sokéves átlaghoz képest, az Alföldön ez a 30-60 millimétert is eléri. Az őszi vetések jó állapotban vannak, két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. A kalászosok intenzíven növekednek, az őszi káposztarepce pedig virágzik. Az őszi vetések országszerte, a mélyebb talajrétegekben még az Alföldön is bőségesen találnak nedvességet, ugyanakkor a tavaszi vetésekhez az Alföldön igen nagy szükség lenne csapadékra, a magágy előkészítéshez és a csírázáshoz jelenleg túl száraz a talaj. Sokféle gyümölcsfa már elvirágzott, több jelenleg virágzik, ezekre a száraz, meleg idő kedvező – jegyezték meg.

Az előrejelzés szerint vasárnapig marad a nyarat idéző száraz, meleg idő, majd hétfőn északon már várható eső, zápor, zivatar, és erős lehűlés kezdődik, keddtől pedig borongós, szeles, többször csapadékos idő várható. A jövő hét közepéig a csapadék mennyisége összesen nagy területen meghaladhatja a 10, helyenként a 20 millimétert, ugyanakkor maradhatnak olyan országrészek is, amelyek kimaradnak a nagyobb esőből. A hőmérséklet szerdára 10-15 fokra esik vissza. A sok felhő és szél miatt a jövő hét közepéig még nem várható erős éjszakai lehűlés, de a jövő hét második felében már lehetnek derült, fagyveszélyes éjszakák.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

Megtörni látszik a kutasok ellenállása? Hétfő kora délutáni hatállyal a Mol az összes töltőállomásán 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát, vagyis – nagykereskedelmi árváltozás híján – az árrését. 

A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van – írja a lap.

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.