Időjárás: csütörtökön már több felhő lesz felettünk, délután lehet eső, zápor, zivatar is

Benedek már kegyesebb hozzánk, visszatér a tavaszias időjárás, de több felhő lesz az égen.

2024. március 20., 19:51

Szerző:

Csütörtökön változóan felhős időjárás várható. Nyugat felől délutántól növekvő, vastagodó felhőzettel, de általában többórás napsütéssel. Csütörtök estétől a Dunántúlon egyre többfelé fordulhat elő eső, zápor, addig csapadék nem lesz. A nyugatias szelet csak helyenként kísérhetik élénk lökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +4 fok között alakul, már csak helyenként fordulhat elő légköri fagy. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 13 és 18 fok között várható.

A Kelet-európai-síkságtól egészen Franciaország déli részéig egy nagy kiterjedésű anticiklon terül el. Ennek köszönhetően Európa legnagyobb részén nyugodt, napos, bár a sokéves átlagnál nagyrészt hűvösebb az idő. A Brit-szigetek térségében, valamint az Ibériai-félszigettől nyugatra egy hullámzó frontrendszer található, ezért ott felhős és csapadékos az idő, a napi csapadékösszeg Észak-Írországban meghaladja a 40-50 mm-t is. A frontrendszer előterében délies széllel szubtrópusi levegő áramlik Spanyolország fölé, ahol a legmagasabb nappali hőmérséklet több helyen is eléri a 29 fokot, sőt Lorca településen már 30 fokot is mértek.

A Kárpát-medence időjárására szerdán még egy magassági hidegörvény van hatással, amely fokozatosan kelet felé helyeződik és közben nyugat felől enyhül is az idő, ezért hajnalban már csak helyenként fagyhat.

A hét leghidegebb éjszakájával köszöntött ránk a csillagászati tavasz, de a következő éjszakák során már enged a fagy a szorításából. Benedek napja hoz egy kis enyhülést a zsákjába – írja a met.hu

Péntektől melegszik az idő, visszatér a tavaszias időjárás 

Pénteken több helyen zavarhatják gomolyfelhők, illetve fátyolfelhők a napsütést. A nyugati és az északnyugati országrész kivételével több tájegységünkön is kialakulhat kisebb eső, futó zápor. A Dunántúlon és a középső tájakon megélénkül, helyenként megerősödik az északnyugati szél. Enyhébb lesz a hajnal, délután pedig 12-19 fokot mérhetünk – írja az Időkép

Szombaton naposabb délelőttre, felhősebb délutánra számíthatunk. Eső, zápor késő délután északnyugaton, este viszont már a Dunántúlon többfelé kialakulhat. Élénk, erős lesz a délies szél, majd estefelé északnyugaton már északnyugatira fordul a légmozgás, és ott viharos széllökésekre is számítani kell. Hajnalra helyenként pára, köd képződhet. A legmagasabb hőmérséklet 16 és 21 fok között alakul.

Vasárnapra egy hidegfront hoz felhős időt, több tájegységünkön csapadékra is számítani kell. Többfelé élénk, néhol erős lesz a nyugati-északnyugati szél. Délután 8-15 fokra van kilátás. Hétfőn elsősorban keleten, északkeleten alakulhat ki eső, zápor, a Dunántúlon szakadozottabb lehet a felhőzet. Élénk, erős, néhol viharos lesz az északnyugati szél. Délután 9-14 fokot mérhetünk.

(Kiemelt képünkön: esőcseppek egy szilvafa virágain. Fotó: Silas Stein / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.