A szerdai időjárás olyan, mint egy jó Martini

Száraz és jeges. Fagyos hajnal után derült, száraz idő várható szerdán.

2024. március 19., 18:04

Szerző:

A szerdai időjárás–előrejelzés szerint a legtöbb helyen kiderül az ég, ugyanakkor elsősorban a Tiszántúlon maradhatnak felhős körzetek. Néhol párássá válhat a levegő. Csapadék nem lesz. Az északi szél tovább mérséklődik, gyengül. Éjszaka nagy területen várható fagy! – írja a HungaroMet.

Hajnalra általában 0 és -5 fok közé süllyed a hőmérő higanyszála, de a hidegre hajlamos helyeken ennél alacsonyabb, a belvárosi, tóparti, valamint a felhősebb részeken magasabb értéket is mérhetünk.

Kell-e tartanunk sarkvidéki eredetű légtömegtől?

A múlt heti hideghullámot komolyabb fagy nélkül átvészelte a fejlődésben 3-4 héttel a szokásos időpont előtt járó vegetáció egy kis éjszakai felhőrétegnek köszönhetően. Jelenleg már egy -2, -3 Celsius foknál erősebb fagy is nagyon komoly károkat tudna okozni, elsősorban a gyümölcsösökben. Márpedig a különböző eredetű, hőmérsékletű és nedvességtartalmú légtömegek folyamatos mozgásban vannak a légkörben, a hideg, sarkvidéki eredetű légtömegek nem járnak messze hazánktól, egyes előrejelzési számításokban többször is veszélyesen a közelünkbe, sőt légterünkbe kerülnek.

A jövő héten is van esély egy hideghullámra, éjszakai fagyokra.

A frontváltások nehéz napokat okoznak az arra érzékenyeknek

Kezdetben még a hidegfrontra érzékenyek is tapasztalhatnak panaszokat, majd a magasban enyhülés kezdődik, így a melegedésre érzékenyeknél is előfordulhat fejfájás, migrén, koncentrálási nehézség.  A reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges.

Hidegfront esetén a tünetek inkább a front átvonulása után jelentkeznek. Ilyenkor a csökkenő hőmérséklet és páratartalom mellett nő a légnyomás. Ezt ízületi fájdalmakkal, reumás panaszokkal, asztmás rohamokkal, gyomor-, epe- és vesegörcsökkel, illetve mellkasi panaszokkal, sőt, a koraszülések és általában a szülések számának emelkedésével, illetve a szívinfarktusok gyakoribb előfordulásával hozták összefüggésbe. Sok hidegfrontra érzékeny ember panaszkodik, hogy a hidegfront után megerősödő széltől fáj a fejük. Ilyenkor az idegrendszer lassabban reagál a külső ingerekre, nő a reakcióidőnk. Fáradékonyság, aluszékonyság jellemző.

Melegfront esetén a tünetek már több órával a front átvonulása előtt jelentkezhetnek. Ilyenkor emelkedik a hőmérséklet, nő a páratartalom és csökken a légnyomás; mindezek a vérnyomás csökkenéshez, a pulzusszám emelkedéséhez, esetleg depressziós tünetek, zöldhályogos rohamok, illetve migrénes panaszok gyakoribb előfordulásához vezethetnek.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó:  StockSnap via Pixabay)

12:53

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.