Hidegfront jön erős széllel

Helyenként viharossá is fokozódik.

2024. január 3., 17:15

Szerző:

A HungaroMet Nonprofit Zrt. jelenti:

Várható időjárás az ország területén csütörtök éjfélig:

Változóan, időszakosan erősen felhős időre számíthatunk. Általában csak kevés helyen alakulhatnak ki záporok, de a hajnali, reggeli órákban átmenetileg növekszik a záporos gócok számossága, néhol az ég is megdörrenhet. A délnyugati szelet élénk, néhol erős lökések kísérik.

Csütörtökön a nyugatira, északnyugatira forduló szél hazánk északkeleti, északi felében már nagyobb területen megerősödik, helyenként viharossá is fokozódik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +7 fok között várható, a szélárnyékos, derült helyeken mérhetjük az alacsonyabb értékeket.
A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 8 és 14 fok között valószínű.

Időjárási helyzet Európában: 

Európa északkeleti része fölött nagykiterjedésű anticiklon helyezkedik el. Az általa érintett terület nagy részét vastag hótakaró borítja, és alapvetően száraz, felhőmentes az idő, így a minimumok több helyen -30, van, ahol -40 fok alatt alakulnak, de a nappali órákra sem enyhül jelentősen az idő.

Ezzel szemben délebbre már jóval mozgalmasabb, változékonyabb az időjárás: sokfelé érkezik jelentés kiadós mennyiségű csapadékról, a nyugati partvidéken pedig orkán erejű széllökésekről, de a nyugat felől érkező frontok kontinensünk belseje felé haladva veszítenek erejükből, legyengülnek.

A Kárpát-medence időjárását is nyugatias áramlás alakítja, marad az alapvetően enyhe, helyenként záporokkal tarkított idő.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

 

A Diákhitel Központ korábbi vezetőjének, Varga Judit volt férjének elmondása szerint a legfelső politikai körökből nem kapott támogatást az elmúlt hetekben, de belső fideszes körökből igen, „illetve olyan helyekről is kaptam támogatást, amit nem gondoltam”. Példaként egyházi vezetőket, régi barátokat, illetve a Történelmi Magyar Családok Szövetségét említette – derül ki Magyar Péter Telexnek adott interjújából.

Amióta mérik, most először a legszegényebb magyar régió is eléri az EU fejlettségének felét, de a fél ország az uniós lista leghátsó részén van – sőt, ha a francia tengerentúli helyek nélkül számolunk, akkor a Dél-Alföld is visszacsúszott az európai legszegényebb húszba. Budapest eközben még jobban teljesít, az országból a főváros és környéke tudott szebb növekedést felmutatni - írja a hvg.hu.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) jelenlegi főigazgatója nyerte a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatói pályázatát – közölte az Index információi szerint Csák János kulturális és innovációs miniszter a Nemzeti Kulturális Tanács mai, keddi ülésén.