Hidegfront jön erős széllel

Helyenként viharossá is fokozódik.

2024. január 3., 17:15

Szerző:

A HungaroMet Nonprofit Zrt. jelenti:

Várható időjárás az ország területén csütörtök éjfélig:

Változóan, időszakosan erősen felhős időre számíthatunk. Általában csak kevés helyen alakulhatnak ki záporok, de a hajnali, reggeli órákban átmenetileg növekszik a záporos gócok számossága, néhol az ég is megdörrenhet. A délnyugati szelet élénk, néhol erős lökések kísérik.

Csütörtökön a nyugatira, északnyugatira forduló szél hazánk északkeleti, északi felében már nagyobb területen megerősödik, helyenként viharossá is fokozódik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +7 fok között várható, a szélárnyékos, derült helyeken mérhetjük az alacsonyabb értékeket.
A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 8 és 14 fok között valószínű.

Időjárási helyzet Európában: 

Európa északkeleti része fölött nagykiterjedésű anticiklon helyezkedik el. Az általa érintett terület nagy részét vastag hótakaró borítja, és alapvetően száraz, felhőmentes az idő, így a minimumok több helyen -30, van, ahol -40 fok alatt alakulnak, de a nappali órákra sem enyhül jelentősen az idő.

Ezzel szemben délebbre már jóval mozgalmasabb, változékonyabb az időjárás: sokfelé érkezik jelentés kiadós mennyiségű csapadékról, a nyugati partvidéken pedig orkán erejű széllökésekről, de a nyugat felől érkező frontok kontinensünk belseje felé haladva veszítenek erejükből, legyengülnek.

A Kárpát-medence időjárását is nyugatias áramlás alakítja, marad az alapvetően enyhe, helyenként záporokkal tarkított idő.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)