Újabb volt honvédségi üdülő kerülhet Mészáros Lőrinc érdekeltségébe

Örökpanorámás, vízközeli honvédségi üdülőt privatizált Csopakon az állam. A hírek szerint Mészáros Lőrinc birodalmát gyarapíthatja az ingatlan.

2023. november 2., 11:52

Szerző:

A Honvédelmi Minisztérium 2. számú Kiképzési, Oktatási és Regeneráló Központja (KORK) bár nem rendelkezik közvetlen stranddal, lenyúlik a parti nádasig, a pazar panorámája csodálatos kilátást nyújt a Kerekedi-öbölre. A Honvéd Kulturális Központ internetes oldalán értesített az intézmény szeptember 4-től való bezárásáról – írja a Népszava.

A komplexumban katonai kiképzési és oktatási rendezvényeket tartottak, a nyári főszezonban pedig „az aktív állomány regeneráló pihentetését” szolgálta a létesítmény, mely ezen időszakon kívül „április közepétől, október közepéig fogad vendégeket, hétközi és hétvégi pihentetésre”.

A közel egyhektáros területen 23, klímás, zuhanykabinos, wifivel, hűtőszekrénnyel, tévével felszerelt, teraszos faház várta a vendégeket, akiket a KORK saját étterme látott el. A nádasnál hatalmas horgászstég, a felnőtt és gyermekmedencét az elmúlt nyáron felújították – sorolják az ingatlanközpont vonzó lehetőségeit. A megkérdezett helyi lakosok szerint egy 170 lakásos apartmanház épül majd a lebontott faházak helyén, amit összeköthetnek a szemközti, hasonló területű ingatlannal. A kettő összekapcsolásával exkluzív luxusnyaraló-komplexum épülhet meg.

A projekt mögött Orbán Viktor kormányfő leggazdagabb magyar barátját, Mészáros Lőrincet sejtik, de konkrét tényekről senki sem tud. Ambrus Tibor csopaki polgármester is csak annyit: valóban eladták a honvédüdülőt a vevő viszont ismeretlen, a tulajdoni lapon sincs még átvezetve. „Annyi történt, hogy a honvédség kért behajtási engedélyt kért az utcába a költözéshez” – közölte a Népszava megkeresésére Ambrus Tibor.

A polgármester elképzelhetetlennek tartotta, hogy a két, immár egykori HM-terület és a 71-es út közötti telkeket mind meg tudják venni az új tulajdonosok. Régebben a falu is próbálkozott, születtek tervek áruházra, szállodára, de a tulajdonosok egy részével akkor sem sikerült megegyezni.

A Népszava igyekezett megtudni a vevő nevét a Honvédelmi Minisztériumtól, de csak annyit közöltek, hogy az ingatlannak még a tárca a vagyonkezelője, az értékesítéséért a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a felelős. Ezen kívül megjegyezték, hogy „az állami tulajdonú rekreációs célú ingatlanok értékesítése olyan központi intézkedéscsomagot tartalmaz, mely szükség szerint érintette a honvédelmi tárca vagyonkezelésében lévő egyes ingatlanokat”. Ez utóbbi egy nyáron elfogadott törvényre utal, ami szerint Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztériuma alá rendeltek megannyi állami ingatlant, mint értékesíthető ingatlanvagyont.

A 74 tételes listán gyermeküdülők, egyetemi, rendőrségi és honvédségi üdülők, sporttelepek találhatók, de még a honvédség Stefánia úti kulturális központja is elkelhet. Az Orbán-kormány a jövő évi költségvetésben 32,7 milliárd forintot vár az ingatlaneladásokból, de a csopaki KORK eredetileg nem is szerepelt a listán – teszi hozzá a lap.

(Kiemelt kép: a Honvédelmi Minisztérium 2. számú Kiképzési, Oktatási és Regeneráló Központja. Forrás: bphkk.hu)