Mészáros Lőrinc cégét hibáztatja a MÁV, amiért egy hónapot csúszik a Szeged-Röszke vonal átadása

A vállalkozónak felróható okból nem indul el a személyforgalom október 23-án a Szeged—Röszke vasútvonalon – közölte a MÁV. 

2023. október 21., 13:27

Szerző:

„A nemzeti ünnep előtti, legfrissebb műszaki vizsgálati jelentés megállapította, hogy a biztosítóberendezés telepítésével és üzembehelyezésével kapcsolatos vállalkozói hiányosságok miatt vált szükségessé a Szeged-Rendező–Röszke országhatár közötti vasúti személyforgalom elindításának későbbre halasztása. A vizsgálati eredmények rámutatnak: a berendezések műszaki készültségi szintje alapján azok próbaüzeme nem megkezdhető, ezért az üzemengedély kiadása továbbra sem lehetséges.” – írja a MÁV közleményében. 

A vasúttársaság biztosítóberendezést vizsgáló kollégái levonultak a munkaterületről, az eddigi vizsgálatok alapján összeállított hibalistát pedig átadták a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló vállalkozó cég, a V-HÍD Zrt. illetékeseinek azzal, hogy csak akkor lehet kezdeni a próbaüzemet, hogy ha a listán található hiányosságokat kijavítják. Mindez azt jelenti, hogy akár egy hónapot is csúszhat a személyforgalom elindítása – írja a Népszava.

„A projekt részeként a vállalkozó egy cseh-magyar fejlesztésű vonatbefolyásoló és biztosítórendszer mellett tette le a voksát, ennek ellenére ezt nem tudták időben telepíteni. A kialakult helyzetről a MÁV Zrt. folyamatosan egyeztet a tulajdonosi jogokat gyakorló Építési és Közlekedési Minisztériummal” – zárul a MÁV-közlemény.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Costas Baltas/ Anadolu Agency via AFP)