Hónapok óta nincs mammográfiás szűrés az Uzsokiban

Rossz a gép, ha megjavul, újra lesz szűrés.

2021. október 28., 10:04

Szerző:

Nyár óta akadozik vagy egyáltalán nincs is ellátás az Uzsoki utcai kórház mammográfiáján.Aki mégis próbálkozik, annak  hosszas kilincselés után adnak választ, igaz az is pikírt kissé. – írja cikkében a szabadeurópa.hu  A cikkből az is kiderül, hogy volt olyan páciens, aki nem adata fel és végül a Népegészségügy Központtól kapott választ mégpedig ezt:

„nincs alternatíva, ha rossz a gép, nincs ellátás, várnia kell, majd ha lesz alkatrész, mehet szűrésre.”

Ő viszont nem akart újabb heteket, hónapokat várni, ekkor javasolta a körzeti orvosa a Mamma Zrt.-t, amely bizonyos kerületekből fogad nőket szűrésre tb-alapon is. Itt már sikerrel járt zuglói olvasónk, és az említett Facebook-fórumon is többen jelezték, hogy ez lett a megoldás.

A szabadeuropa.hu megkereste kérdéseivel  a Mamma Zrt.-t is, ahol szintén hiába kopogtattak. A cég egy név nélkül nyilatkozó munkatársa azonban elmondta, náluk is négy hónap a várakozási idő, mert „mindenkit hozzánk küldenek, a János kórházból és a III. kerületből is, mert ők is csak a kerületieket látják el”. Egyre nő a várólistájuk, ha valaki most bejelentkezik, már csak januárra kaphat időpontot.

Október a rákelleni küzdelem hónapja

 

Magyarországon minden tizedik nő emlőrákban szenved, a betegek 25 százaléka ötven év alatti, öt százalékuk pedig még harmincéves sincs. A betegség előfordulásának esélye a kor előrehaladtával egyre nő. Ez egyébként nemcsak a nők betegsége, de a betegek többsége nő, száz esetre egy férfi jut.

Árkosy Péter onkológus a Magyar Rákellenes Liga debreceni alapszervezetének fórumán beszélt arról a Hajdú-Bihar megyei hírportál beszámolója szerint, hogy évente körülbelül hatezer új emlőrákos esetet fedeznek fel, és háromezren halnak bele a betegségbe. A szakember emlékeztetett, felismeréskor az esetek húsz százalékánál már áttét is van, ezért nagyon fontos a megelőzés, a szűréseken való részvétel és az önvizsgálat.


Ötezerrel kevesebb rákost diagnosztizáltak 

Mint arról a Szabad Európa is beszámolt, a járvány öt negyedéve alatt Magyarországon összesen és átlagosan tizenöt-húsz százalékkal kevesebb daganatos beteget találtak, mint a korábbi években. Szakmai szervezetek már a szűrések járvány alatti leállításainál felhívták a figyelmet a lépés várható súlyos következményeire.

A Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság októberi konferenciáján ismertetett tanulmány szerint jelenleg mintegy ötezer (1300 tüdőrákos, 2300 vastag- és végbélrákos és 1400 emlőrákos) fel nem ismert beteg nem kap kezelést.

 

(Kiemelt képünk illusztráció, Klaus-Dietmar Gabbert / DPA / dpa Picture-Alliance)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.