Nagyot ment Holló Balázs és a női gyorsváltó

Döntőbe jutottak.

2021. december 20., 10:08

Szerző:

Holló Balázs 400 méter vegyesen, valamint a 4x200 méteres női gyorsváltó bejutott a döntőbe hétfőn az Abu-Dzabiban zajló rövidpályás úszó-világbajnokságon, írja az MTI. A délelőtti előfutamok során a magyarok közül elsőként Jakabos Zsuzsanna ugrott medencébe 200 méter vegyesen. A 32 éves versenyző – aki eddig minden számában, 400 méter vegyesen, 200 méter pillangón és a 4x100 méteres gyorsváltó tagjaként is döntős volt – 2:09.15 perccel a 12. helyen végzett.

„Sajnos ez most nem volt elég, pedig nyomtam rendesen. Lehet, hogy túlságosan reggel volt, igaz, ez eddig nem jelentett gondot” 

– nyilatkozott futama után a győriek úszója. Ezt követően Holló Balázs volt érdekelt fő számában, 400 méter vegyesen: az egriek 22 éves versenyzője a novemberi, kaposvári országos bajnokságon elért 4:05.06-os egyéni legjobbját megjavítva, 4:04.74 perccel csapott a célba, összesítésben pedig negyedikként bejutott az esti döntőbe.

„Ez volt a célom, hogy világbajnoki döntőt ússzak, minden beleadtam. Az edzőm azt mondta, tegyem úgy oda magam, mintha ez lenne a finálé. Szerencsére sikerült, így nem leszek már boldogtalan” 

– fogalmazott Holló, akinek a futamából négyen is visszaléptek. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, abból a szempontból előnyös volt így úszni, hogy mellette nem voltak hullámok, illetve az is kedvezett neki, hogy a brit Max Litchfield és Duncan Scott személyében két kiváló vegyesúszó maradt távol.

Ugyanakkor a mezőny összesűrűsödése miatt mindenképpen komolyan kellett küzdeni már az előfutamban is, ezt jelzi, hogy a 200 méteren Európa-bajnok görög Andreasz Vazajosz csak a kilencedik helyen zárt. Ahogyan arra előzetesen számítani lehetett, Szabó Szebasztián végül nem indult el 100 méter gyorson, a győriek úszója ugyanis az esti programban a magyar küldöttség első érme megszerzésének reményében, világcsúcstartóként a legjobb idővel ugrik medencébe az 50 méter pillangó fináléjában.

Magyar szempontból a délelőtti program zárásaként a 4x200 méteres gyorsváltó volt érdekelt: mivel mindössze kilenc staféta indult az előcsatározásban, a döntőbe jutás gyakorlatilag nem volt kérdéses: a Gyurinovics Fanni, Késely Ajna, Pádár Nikolett, Kapás Boglárka összeállítású kvartett végül 7:48.28 perccel negyedikként ment tovább.

Először úszott a világbajnokságon Kapás Boglárka, aki kis híján „túlpörgött”, hiszen a lehető legkisebb különbséggel, egyetlen századdal váltott. Mint elmondta, mindenképpen jó időt szeretett volna úszni, mert az előfutamot egymás között egy belső válogatónak tekintették, ugyanis Jakabos Zsuzsanna várhatóan bekerül még estére a csapatba.

(Kiemelt kép: Holló Balázs rajtol a férfi 4x200 méteres gyorsváltó előfutamában a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Tokiói Vizes Központban 2021. július 27-én. Fotó: MTI / Kovács Tamás)

Tegnap 19:45

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 50 millió forintos bírságot szabott ki az eMAG webáruház üzemeltetőire (Dante International S.A., Extreme Digital- eMAG Kt.), mert megszegték a korábbi jóvátételi vállalásaikat – közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) hétfőn az MTI-vel. Az eMAG tudomásul vette a hatóság döntését, bár azzal nem ért maradéktalanul egyet – közölte a cég.

2022-ben 14,2 millió vendég közel 40 millió vendégéjszakát töltött a magyarországi szálláshelyeken, csaknem negyven százalékkal többet, mint 2021-ben és csak egy hajszállal elmaradva a magyar turizmus minden idők legsikeresebb évének számító 2019-es esztendő eredményétől – emelte ki évértékelő sajtótájékoztatóján a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatósági elnöke.