Kihipózták az ELTE-t, tömegesen pusztultak a kísérleti állatok

Hipó került az ELTE TTK lágymányosi épületének vízvezetékrendszerébe. Emberi egészségben nem esett kár, de számos tudományos projekt és kísérleti állatok tömege döglött be – szó szerint.

2023. október 6., 20:32

Szerző:

Az ELTE egy évvel ezelőtt energiatakarékossági okokból leállította a melegvíz-szolgáltatást. Ezt idén az őszi szemeszter kezdetével újraindították, kivéve a lágymányosi campus épületeit. Itt csak október elején lett újra meleg víz, miután a FŐTÁV jelentősen csökkentette árait.

Az előre látható volt, hogy a természettudományos laboratóriumoknak is helyet adó lágymányosi kampuszon az alaptevékenységekhez szükség lesz vízre s ennek elzárása jelentős problémákat okoz. Még akkor is, ha bojlerekkel igyekeztek kiküszöbölni a hiányosságot.

A 444.hu úgy értesült, hogy a bő egy éven át pangó vezetékekben leülepedhetett bármilyen fertőző televény, ezért az üzemeltető úgy döntött, hipóval átmossa a rendszert. Az üzemeltető úgy vélte, hogy a zárt rendszerben nem okozhat gondot a vegyi öblítés. A portál információi szerint a melegvíz-körből több alrendszerbe is átszivárgott a magas klórtartalmú hipó, többek között a központi lágy vizes rendszerbe is, ami duplán tisztított, semleges kémhatású vízzel látta el a legkülönbözőbb laborokat. A lap értesülése szerint

mindez vasárnap este kezdett feltűnni, amikor tömegével kezdtek pusztulni a halak egy biológiai laborban.

Több kutatási projektet hónapokra is visszavet a dilettáns vegyi víztisztítás. Bár az ELTE rendelkezik biztosítással, a kárfelmérés még tart.

Az ELTE sajtóosztálya a lap megkeresésére azt válaszolta: „a tisztító folyadék mechanikai hiba miatt kerülhetett a vízrendszerbe, a hibát az ELTE Műszaki Főigazgatóság munkatársai azonnal elhárították. A vizsgálat és az esetleges károk felmérése jelenleg folyamatban van”.

(Kiemelt kép: egy tudományos asszisztens egeret tart a kezében a Muensteri Egyetem Orvosi Karának Központi Állatkísérletek Intézetének laboratóriumában, Németországban, Muensterben, 2017. november 24. Fotó: FRISO GENTSCH / dpa Picture-Alliance via AFP)