Hiába az 1371 aláírás, az MTA nem támogatja a szkíták nemzetiséggé alakulását

A tudós társaság szerint nem állnak fenn sem a fizikai, sem pedig a törvényes feltételei annak, hogy a több mint két évezrede eltűnt szkítákat ma is létező nemzetiségként lehessen elismerni Magyarországon.

2023. november 29., 14:03

Szerző:

Pócs Alfréd László kezdeményezte korábban, hogy nyilvánítsák a szkítákat Magyarországon honos népcsoporttá. Az indítványt 1371 magyar állampolgár támogatta, erről az érvényes aláírások ellenőrzése után tájékoztatta Sasvári Róbert, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke (NVB) Kövér Lászlót. A végső szót ugyanis az Országgyűlés mondja ki.

A törvény értelmében ezer magyar állampolgárnak kellett aláírásával igazolnia, hogy a magyarországi szkíta kisebbséghez tartozik, a kisebbségi törvényben foglalt feltételeknek megfelel, ez ugyanis az elsődleges feltétele annak, hogy a Magyarországon elismert 13 honos nemzetiség mellé felvegyék a szkítát is – emlékeztet a 24.hu.

A Nemzeti Választási Bizottságnak ilyen ügyekben kötelező kikérnie a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökének állásfoglalását is, amit Sasvári Róbert szintén mellékelt a fideszes házelnöknek. Freund Tamás jelezte, hogy

a magyarországi, magukat szkítákként azonosító közösség honos népcsoporttá nyilvánítását a Magyar Tudományos Akadémia testület nem támogatta.

Az MTA szerint nem állnak fenn sem a fizikai, sem pedig a törvényes feltételei annak, hogy több mint két évezrede a történelem színpadáról eltűnt szkítákat (mely megnevezés gyűjtőfogalomként töhh egykori népcsoport etnikumát, nyelvét és kulturáját öleli fel) ma is élő, saját hagyományait és nyelvét őrző honos nemzetiségként lehessen elismerni Magyarországon.

Pócs Alfréd (szervező) a koronavírus-járvány idején vírusszkeptikus orvosként került be a hírekbe, a gyöngyösi kórház elbocsátotta, a Magyar Orvosi Kamara elhatárolódott tőle.

(Kiemelt kép: Egy szkíta lovast ábrázoló festmény, amelyet 2007. július 4-én tettek ki a berlini Martin-Gropius-Bauban. A múzeum 2007. július 6-tól október 1-ig mutatta be az "Arany Griff jegye alatt. A szkíták királyi sírjai" című előadást. A szkíták és a velük rokon nomád népek az i.e. 8–3. századi eurázsiai sztyeppék meghatározó történelmi ereje volt. Forrás: AXEL SCHMIDT / DDP / AFP)