Hétfőn dolgozik? Mutatjuk, mennyire fog szenvedni a hőségtől

Csak egy kicsit reszelgeti meg a forróság tömbjét egy hidegfront a nyugati határszélen és még az se ér ide napközben. 

2022. július 3., 16:23

Szerző:

Kontinensünk túlnyomó részének időjárását magasnyomás határozza meg, ezért nagy területen napos, csapadékmentes az idő. Forróság mindazonáltal csak az Ibériai-, Appennini-, valamint a Balkán-félszigeteken van.

A Kárpát-medence időjárását hétfő estig forró, száraz levegő alakítja, majd estefelé hidegfront éri el a nyugati tájakat.

Többnyire derült, napos időre van kilátás kevés felhővel, ugyanakkor hétfőn délután a Nyugat-Dunántúlon megnövekszik a felhőzet. Vasárnap legfeljebb a déli, délkeleti határ mentén alakulhat ki egy-egy zápor, zivatar, hétfő délután pedig az Alpokalján és a Kisalföldön lehet konvektív csapadék. Szélerősödés csak zivatar környékén lehetséges, de hétfőn az Észak-Dunántúlon zivatartól függetlenül is előfordulhat erős, esetleg viharos északnyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 15 és 22 fok között alakul, ugyanakkor a hidegre hajlamos helyeken 12, 14 fok is lehet. 

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 32 és 38 fok között valószínű.

(Kiemelt képünk illusztráció: Felfújható kerti medencében hűsíti magát egy férfi a hőségben Rákospalotán 2021. június 19-én. MTI/Máthé Zoltán)