Hatalmas átalakításra készül Karácsony Gergely a belvárosban

A Nagy- és Kiskörút közötti részén úgynevezett szuperblokkokat szeretnének kialakítani, a területet autómentessé tennék. 

 

2022. május 13., 07:58

Szerző:

Egy városban a legnagyobb érték és legszűkebb erőforrás a közterület – mondta a főpolgármester csütörtökön Budapesten. Karácsony Gergely a Kis Távolságok Városa Alapítvány által kezdeményezett Új körút projekt nyitóeseményén azt mondta: Budapesten társadalmi párbeszéd kezd kialakulni arról, „miként is kell a saját városunkra ránézni, mire valók a közterületeink”.

Hozzátette: egy városban a legnagyobb érték és legszűkebb erőforrás a közterület, amelyet - mint hangsúlyozta - „meg kell védenünk a különböző magánérdekektől”, és értelmes társadalmi vitát kell folytatni arról, hogy a közterület mire való.

 A főpolgármester fontosnak nevezte, hogy „az élet teljességét meg lehessen élni egy városban is". Ezen az úton nagyon sok nyugat-európai város is elindult

 – jegyezte meg Karácsony Gergely.

Az alapítvány tájékoztatója szerint a VI., VII. és VIII. kerületben, a Kiskörút és a Nagykörút közötti területen „olyan egybefüggő városi tér létrehozása kezdődik el, ahol jó sétálni, vásárolni, közösségi tevékenységet és szomszédsági programokat szervezni: egy emberközpontú körút létrehozása indul el”.

    Ennek részleteiről Lajos Béla, az alapítvány kurátora az eseményen kifejtette:

barcelonai mintára az érintett kerületek Nagy- és Kiskörút közötti részén úgynevezett szuperblokkokat szeretnének kialakítani, és e területeken a kerékpáros és gyalogosközlekedés lenne „otthon”, nem az autósok.

Lajos Béla felvetette továbbá egy „új körút” kialakításának ötletét a Nagy- és a Kiskörút, az Andrássy út és az Üllői út között a Székely Mihály, a Kazinczy és a Szentkirályi utca vonalán. A kurátor a közelmúltban megalakult alapítványról többek között elmondta, hogy partnereket keresnek a fenntartható közlekedés és a gyalogosbarát lehetőségek bővítéséhez, a kerékpáros fejlesztések támogatásához, az autóforgalom csillapítására vonatkozó projektek kidolgozásához és ahhoz, hogy közterületeket közösségi célokra adjanak át. Együttműködőket keresnek továbbá az épített örökség megvédéséhez, a zöld, fenntartható város koncepciójának, köztisztasági projekteknek a megvalósításához, a zöldfelületek növeléséhez és a károsanyag-kibocsátás mérsékléséhez –ismertette.

(Kiemelt kép: Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter közös sajtótájékoztatója a budapesti Kossuth téren, 2021.10.08. Fotó: Adrián Zoltán/168.hu)

07:55

Az online számlák száma jelentősen nő, napokon belül eléri a kétmilliárdot – mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára. Szerinte Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben, 5,1 százalékos áfarés-értékkel az Európai Unió tagállamai közül a legjobb eredményt érte el az áfacsalás elleni küzdelemben.