Három éve várjuk hiába, hogy elkezdjen termelni a vastagon megtámogatott csornai napelemgyár, már az OLAF is vizsgálja

2018. szeptember 10., 09:16

Szerző:

A projekt leírása szerint három éve kellene gyártania a napelemeket az EcoSolifer csornai gyárának, de gyártósor híján még mindig nem indult el a termelés. Az uniós támogatás miatt az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) vizsgálatot indít – tudta meg a hvg.hu.

A tervek szerint a termelés 2015-ben indult volna, és 212 embernek adott volna munkát. Egyelőre még mindig csak egy embert foglalkoztat, a biztonsági őrt. A helyiek megfigyelése szerint azonban az épület még mindig üresen áll. Papp József, Csorna korábbi szocialista polgármestere szerint egész nyáron egyetlen észrevehető munkát végeztek a gyár területén, valaki lekaszálta a füvet.

Egy augusztusi közlemény szerint jövő év elején elkezdődhet a termelés, az ehhez szükséges teljes gyártósor egy közeli raktárban van, aminek az átszállítása Csornára folyamatos. Az egyelőre senki által nem látott gépek technikai fejlettségét is megemlítik. Erről 2014-ben Áder János azt mondta, hogy az itt használt technológiát egyedül Japánban ismerik még a világon.

Fotó: MTI/Cseh Dániel

A projekt jelentős uniós támogatást kapott, és az állami Eximbank is hatalmas hitelkeretet folyósított hozzá. A részben svájci érdekeltségű üzem 1,9 milliárd forint uniós támogatással valósult volna meg, a modulgyártó leánycég az Eximbanktól további 22,4 millió euró, valamint 363 millió forint hitelt vehetett fel.

A pénz sorsáról Magyar Zoltán jobbikos képviselő érdeklődött tavaly Polt Péternél. A főügyész feljelentésként értékelte a parlamenti kérdést, és továbbította azt a megyei ügyészségnek. A nyomozást tavaly ősszel zárták le, de a portál azt írja, hogy nem csak az Eximbank által folyósított hitel sorsa ismeretlen, hanem az uniós támogatás felhasználásával kapcsolatban is komoly kérdések merülnek fel.

A hvg.hu által megszerzett dokumentum szerint állampolgári bejelentésre az OLAF áttekintette a napelemgyár ügyét, ennek nyomán pedig hivatalos vizsgálatot indít a pénz felhasználása kapcsán.

A portál megkereste a céget, ami az érdeklődésre azt válaszolta, hogy az EcoSolifer Kft-vel kapcsolatosan nem volt és nincs OLAF-vizsgálat folyamatban. Az Eximbank nem cáfolta az uniós testületi eljárás tényét. Válaszukban azt írták, hogy az OLAF-vizsgálattal kapcsolatban nem kívánnak állást foglalni, és egyéb kérdésekre nem áll módjukban válaszolni, mert értékelésük szerint azok banktitoknak minősülő adatokat érintenek.