Haldoklik a Tisza-tó

Hatalmas területekről tűnt el a víz. 

2022. augusztus 23., 15:17

Szerző:

Ljasuk Dimitry, a Tisza-tó ökoharcosa a Facebook-oldalán napokban szomorú látványról számolt be: a máskor gyönyörű és különleges Tisza-tó vidéke, ami egy igazi paradicsom a védett rezervátumban élő  madarak számára, most szinte teljes egészében eltűnni látszik. Ahol normál esetben még úszni lehetne, oda be lehet sétálni, csak bokáig ér a víz.

 A Tiszavalki-medence átlagos vízmélysége pedig jelenleg csak 70 centi. A Tisza-tóban pedig 80 centiméterrel alacsonyabb a vízállás a normál nyári vízszintnél. 

Egy korábbi bejegyzésében Ljasuk döbbentetét osztotta meg azzal kapcsolatban, hogy az Alföld nagy részén még 100 mm csapadék sem hullott az idén, és még a Tisza mintegy 156 000 négyzetkilométeres területén sincs víz. 

„Eddig is tudtuk, hogy milyen nagy kincsünk a víz, idén pedig minden eddiginél jobban megtapasztaljuk ezt.” 

(Kiemelt kép: Ljasuk Dimitry films Facebook.)

Jövő hétfőn magyar-osztrák-szerb csúcstalálkozót tartanak Budapesten, a tárgyalások fő témája az illegális migráció elleni közös fellépés – erősítette meg az erről szóló sajtóhíreket az MTI-nek Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár csütörtökön.