Nagy a baj a Tisza-tónál

Az Eger és a Laskó patak 2010 óta erősen szennyezetten folyik a Tisza-tóba.

2021. december 12., 09:31

Szerző:

A Velencei-tó megmentését célzó javaslatcsomagról beszélt Reich Gyula, a Mérnöki Kamara alelnöke, az Országos Vízügyi Főigazgatóság Tudományos Tanácsának titkára az eseményen – írja az Infostart. Mint fogalmazott, most az a feladat, hogy a Velencei-tó vizének folyamatos ellátását a tó vízgyűjtője biztosítsa, és a tó vízgyűjtő területén lehulló minden csepp csapadék minél hamarabb jusson be a tóba. Ehhez szerinte meg kell változtatni a tározók üzemrendjét.

„Az ökológiai vízigényeket az eddigieknél alaposabban kell az üzemeltetés során figyelembe venni, jobban kell hozzáigazítani a természetes vízjáráshoz, ami az üdülő közönség toleranciaszintjének a növelését fogja eredményezni” – mondta kamara alelnöke. Hozzátette, azonnali beavatkozásra van szükség, a két tározó rekonstrukcióját, kotrását és a szükséges műtárgy-rekonstrukciókat azonnal el kell végezni, mert a jelenlegi körülmények nem tarthatók fenn.

„Nem a baj esetén kell a vízpótlást megkezdeni, hanem a minél jobb üzemvíz tartása érdekében kell a vízpótlást megvalósítani. Ez egy olyan kockázatot is rejt magában, hogy nagyobb csapadék esetén a tó károsan magas vízszintre fog lendülni, aminek az ellensúlyozására a tóból kifolyó vizet tartó dinnyési zsilip kapacitását is meg kell majd növelni” – mondta. Emellett az azonnali intézkedések között említette a rákhegyi vízpótlást, de a legfontosabbnak a tó menti települések vízrendezését tartja.

Az Eger és a Laskó patak 2010 óta erősen szennyezetten folyik a Tisza-tóba – erről beszélt Teszárné Nagy Marianna címzetes egyetemi docens, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság regionális laboratóriumának vezetője a konferencián. A két patak már egy évtizede az erősen szennyezett kategóriába tartozik, és azt mérik, hogy a tározót elhagyó Tiszában kisebb volt a fekális szennyezettség, de a 2019-2020-as években már ez is növekedett. További rossz hír, hogy a Tisza-tóban 2013-ig csak a befolyóknak a közvetlen torkolatánál volt mérhető a nagyobb a szennyezés, de 2014-től kezdődően már minden mintavételi helyen nőtt a fekális szennyezést jelző paraméterek mennyisége.

(Kiemelt képünk illusztráció: MTI Fotó: Balázs Attila)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.