Hagyjuk a tűzoltókat a laktanyában! – kéri a katasztrófavédelem

Az országos tűzgyújtási tilalom életbe lépése, azaz július másodika óta több mint ezerkétszázszor riasztották a tűzoltókat szabadtéri tűzesethez.

2022. július 22., 19:37

Szerző:

Hetek óta tart az extrém szárazság. Az országos tűzgyújtási tilalom életbe lépése, azaz július másodika óta több mint ezerkétszázszor riasztották a tűzoltókat szabadtéri tűzesethez – írja közösségi oldalán az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.  

Mint írják: Kevés kivétellel szinte mindig valamilyen emberi mulasztás, figyelmetlenség miatt lobbannak fel a lángok a szabadban. Ha felmerül a szándékosság gyanúja, akkor viszont a rendőrséggel közösen indít eljárást a katasztrófavédelem. Vizsgálni kell a tűz keletkezési körülményeit, tanúmeghallgatás következik, majd átadjuk a nyomokat a rendőrségnek. A tűzvédelmi bírság elérheti a hárommillió forintot, de más költségekkel és bírságokkal is sújtható az, aki vétkesnek bizonyul. Nem a büntetés a cél, hanem az életek és az értékek védelme. 

Nem beszélve arról, hogy negyven fokos hőségben órákig tüzet oltani kifejezetten emberpróbáló feladat. Hagyjuk a tűzoltókat a laktanyában, vigyázzunk rájuk is!

– kéri a katasztrófavédelem. 

(Mintegy hétszázötven hektáron, foltokban kapott lángra az erdő aljnövényzete és nádas-bozótos területek Tiszafüred-Kócsújfalu határában, a Hortobágyi Nemzeti Park területén július 20-án. Fotó: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.