Hadházy: a Kádár-rendszerben is volt álellenzék és most is van

Zugló képviselője szerint Orbán Viktor alatt épül az új Kádár-rendszer.

2022. május 3., 10:54

Szerző:

Május 1-jén azért nem volt majális, vagy felvonulás, mert március 15-én, a Békemeneten az már megtörtént – erről szólt Hadházy Ákos képviselő vasárnapi posztja. A képviselő értékelése szerint

„az Orbán-rendszer az új Kádár-rendszer”

Hadházy szerint ugyanis „tisztességes és demokratikus választás akkor sem volt most sincsen. Díszlet parlament és álellenzék akkor is volt és most is van. Hazug állami propaganda akkor is volt és most is van. Akkor is az oroszok bábja voltunk és most is azok vagyunk.”

Hozzátette azt is, aki „látja ezeket a hasonlóságokat, mégsem tesz semmit, annak óriási a felelőssége. Ha most apátiába és passzivitásba vonulunk, pont azt tesszük, amit Orbán vár tőlünk és amit Kádár is várt tőlünk.”

A képviselő, aki az előválasztáson és az áprilisi országgyűlési választáson is a Momentum támogatásával indult el és győzött. A május 2-i alakuló ülés előtt azonban bejelentette, az ellenzéknek az újabb fideszes kétharmad után abba kellene hagynia a parlamenti politizálást. Noha először azt javasolta, az ellenzéki képviselők a mandátumukat se vegyék át, később azt mondta, ez jelenleg „irreális” lenne, ugyanakkor az alakuló ülésre nem kívánt elmenni.

Eredetileg Fekete-Győr András, a Momentum új frakcióvezetője a kezdeményezéshez Hadházy Ákossal közös sajtótájékoztatón csatlakozott és kijelentette, a frakció sem vesz részt az első ülésnapon és az eskütételen, a Momentum azonban később meggondolta magát. Emiatt Hadházy közölte, nem lesz a frakció tagja, sőt az is kiderült, mivel a zuglói képviselő az esküt sem tette le, elveszítette a parlamenti felszólalás, vagy bizottsági pozíciók elvállalásának lehetőségét.

A benti eskü helyett hétfő délután Hadházy végül a parlament előtt, „alternatív esküt” tett le.

(Kiemelt kép: Dimény András, 168.hu)