Valószínűleg nem ül be a Momentum frakciójába Hadházy Ákos

Hadházy nem vesz részt a parlament alakuló ülésén, a Momentum viszont az esküt letenné.

2022. április 29., 16:25

Szerző:

Várhatóan nem ül be a Momentum parlamenti frakciójába Hadházy Ákos, és a 2022-26-os ciklusban is független képviselőként dolgozik majd – írja a Telex, több sajtóorgánum értesüléseire hivatkozva. 

A korrupcióellenes tevékenységéről ismert, és a választáson Zuglóban fölényes sikert arató Hadházy pénteken hosszú posztban indokolta Facebook-oldalán, miért tartja "tragikusnak" azt, hogy a Momentum részt vesz a parlament alakuló ülésén. Mint ismert, a Momentum csütörtökön késő este határozott arról, hogy annak ellenére is részt vesznek majd az alakuló ülésen, hogy a kormánypártok teljes mértékben figyelmen kívül hagyták korábbi követeléseiket. Ráadásul ezt követően Kocsis Máté még azt is meglebegtette, hogy aki nem vesz részt az ülésen, nem kaphat bizottsági helyet, és képviselő sem lehet. 

A párt közleménye szerint csak azért mennek be, hogy letegyék az esküt, az ülés érdemi részét azonban bojkottálják. Erre Hadházy úgy reagált: „Sajnos két lehetőség lehet csak tehát. Vagy a Fidesz hátrált meg, vagy a Momentum.” A képviselő később az Alfahír megkeresésére hozzátette: a Momentum döntésének következménye gondolkodást igényel. 

„Maga a frakciótagság számomra egy elméleti jelentőségű, nem túl jelentős valami volt” – tette hozzá Hadházy.

A parlamenten kívüli ellenállást támogató képviselő azt is írta, hogy hétfőn, az alakuló ülés napján délután öt órakor köztéri fogadóórát tart a Parlament előtt a Kossuth téren. „A mostani pofon után a pártok már némán mennek be a Házba. Kérem, aki tud, jöjjön el hétfőn, és beszéljünk a jövőnkről!” – írta. A Momentum péntek délután reagált közleményében Hadházy Ákos megjegyzéseire:

„Hadházy Ákossal eddig is közös célok mentén dolgoztunk: Magyarország megtisztítása a rendszerszintű korrupciótól, a közmédia visszaadása az embereknek, a magyar politika és a magyar ellenzék megújítása. Ezért is értünk egyet vele abban, hogy semmilyen Fidesz által osztott díszpozíciót (parlamenti alelnöki, jegyzői, bizottsági elnöki és alelnöki pozíciók) nem szabad vállalni a parlamentben. Munkánk legjavát a parlamenten kívül, változást akaró közösségek építésével fogjuk tölteni. Hadházy Ákossal, ahogy eddig is, ezután is szeretnénk együttműködni és közösen dolgozni a hazai politikai élet megújításán, a NER lebontásán” – olvasható a közleményben.

(Kiemelt kép: MTI / Soós Lajos)

 
 

Ujhelyi István szerint Orbán Viktor aláírta az Európai Tanács (EiT) csúcstalálkozót lezáró dokumentumot, ami szembe megy a Fidesz-KDNP azon határozatával, amit el akarnak fogadtatni az EU jövőjéről szóló konferenciasorozat kapcsán.