Egyre nagyobb veszélyben van ez a gyümölcs

A szőlő az egyik kedvenc gyümölcs, ám egy betegség miatt veszélybe kerülhet az idei termés.

2025. július 9., 13:52

Szerző:

Korábban a 168.hu is beszámolt arról, hogy az idei gyümölcstermés megsínylette a tavaszi időjárást. Áprilisban és májusban is voltak fagyok, emiatt jóval kevesebb lett a cseresznye, a meggy, és kajszibarack-termés szintén csökkent. Ám most egy másik gyümölcs is veszélybe került, a szőlőt betegség fenyegeti, emiatt a Nébih már figyelmeztetést is adott, számolt be róla az Agrárszektor.

Betegség fenyegeti a magyarok egyik kedvenc gyümölcsét

A szőlő aranyszínű sárgasága betegség (Grapevine flavescence dorée, FD) a legnagyobb veszély jelenleg a magyar szőlőtermesztésre, figyelmeztet a Nébih friss közleménye. A betegséget az amerikai szőlőkabóca terjeszti, amely mára az ország összes vármegyéjében megtalálható. Bár maga a rovar közvetlenül nem okoz komoly kárt, szívogatás közben egyik tőkéről a másikra viszi át a fertőzést, ami hosszú távon akár egész ültetvényeket tehet tönkre.

A szakemberek szerint szinte minden európai szőlőfajta veszélyben van, a Chardonnay, Kékfrankos, Pinot noir vagy a Rizling különösen fogékony. A betegség ellen nincs közvetlen növényvédő szer, ezért a megelőzés kulcsfontosságú. Csak minőségtanúsított szaporítóanyagot szabad telepíteni, ki kell irtani a gazdanövényeket, és kötelező védekezni az amerikai szőlőkabóca ellen.

Jó hír, hogy a betegség terjedése a hatósági intézkedéseknek köszönhetően egyelőre stagnál, és több nagy, északi borvidék továbbra is mentes. A gazdák közreműködése nélkül azonban ez nem tartható fenn, időben kell permetezni, és folyamatosan figyelni kell az ültetvények állapotát. A Nébih hangsúlyozza, hogy a betegség az emberi egészségre nem veszélyes, a bor minőségét sem érinti, de a szőlőtermesztés gazdasági jövőjét alapjaiban rengetheti meg.

Idén nem éri meg lekvárt főzni

Korábban a 168.hu is beszámolt arról, hogy jóval kevesebb kajszibarack termett, mint, ahogyan azt a magyarok megszokhatták. A tavaszi fagyok azonban nem csupán hazánkban okoztak gondot, mivel számos szomszédos országban kevesebb lett a termés. Emiatt a kajszibarack ára emelkedett.

A kilónkénti barackár már most 1800-2000 forint körül mozog, de szakértők szerint ez csak a kezdet. A magyar hiányt import sem pótolja teljesen, mivel például Törökországot is fagykárok sújtották. A probléma tehát egész Európában fennáll, így nagy valószínűséggel a környező országokban is drágább lehet a gyümölcs. Így nemcsak a friss gyümölcs, hanem a házi baracklekvár és pálinka is luxuscikké válhat.

Bűdi Zsolt Attila, a kecskeméti Bács-Zöldért vezérigazgatója is megerősítette: nincs elérhető mennyiségű, jó minőségű barack, ezért idén nem éri meg lekvárt főzni. Sokan 70-80%-os érettségű barackot kényszerülnek leszedni, ami eleve gyenge minőséget ad. Arról is beszélt, hogy lekvárt csak olyankor érdemes főzni, ha van jó minőségű termés. Lehet próbálkozni az utóéréssel, azonban ezekből a gyümölcsökből sem lesz annyira ízletes a lekvár.

 

(Kiemelt kép: Pixabay)