Gyógyul a Tisza-tó?

Az elmúlt 10 napban hullott csapadék megtette a hatását a Tisza-tavon, amelynek vízszintje emelkedni kezdett. A vízügy tájékoztatása szerint az elkövetkező időszakban további vízszintnövekedés várható. 

2022. augusztus 30., 17:59

Szerző:

A hidrometeorológiai előrejelzés alapján a Tisza-folyón legkisebb vízszint (LKV) körüli vízállástartomány kialakulása várható, mely jelentősen befolyásolja a Tisza-tó vízszintjét, amely 68 centiméteres csökkenést jelent augusztus 30-ig, az aszályos időszakra betározott maximális nyári vízszinthez képest (Kisköre-felső vízmércén mért 740 centiméter) – írja a pecaverzum.hu a  Közép Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) nyomán.

Veszélyben volt a Tisza-tó

A Tisza-folyó vízgyűjtő területére augusztus 20. óta hullott csapadék hatására a Kisköre feletti folyószakaszon a vízszintek stabilizálódnak vagy kis mértékben emelkednek.

A Tisza-tó vízszintje a Kisköre-felső vízmércén mérve tovább emelkedett, jelenleg 672 centiméter, mely 18 centiméterrel magasabb, mint az aszályos időszak legalacsonyabb felvízszintje (08. 21., 654 centiméter), de a turisztikai célú hajózási vízszint (+680 centiméter) alatti 8 centiméterrel.

A többlet vízhozam hatására folytatódott a Tisza-tóba betározott vízmennyiség növelése, amely eddig közel 13 millió köbméterrel.

(Kiemelt kép: A Tisza-tó, Magyarország második legnagyobb- és a legnagyobb mesterságes tava. A magyar turisták kedvelt nyaralóhelye Sarud, ahol az Élményfaluba várják a látogatókat nyáron. Sarud, 2022. február 11. Fotó: Palágyi Barbara / 168 óra)

Tegnap 21:43

Magyarország gázellátása biztosított és az lesz a téli hónapok alatt is - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában.

A parlament 151 igen, 12 nem szavazattal és 19 tartózkodás mellett fogadta el az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzésével összefüggő egyes, a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokat, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, valamint az Európai Csalásellenes Hivatal ellenőrzéseit érintő törvények módosítását.