Népszerű fájdalomcsillapítót hívtak vissza, ne vegye be, ha ilyet vásárolt!

Kivonták a forgalomból, de az érintett fájdalomcsillapító még sokaknál ott lapulhat.

2024. október 24., 15:43

Szerző:

Gyártási hiba miatt volt szükség egy közkedvelt fájdalomcsillapító bizonyos tételeinek visszahívására – derült ki a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) legfrissebb határozatából.

Amennyiben egy gyógyszer minősége bármilyen szempontból kifogásolható, illetve a gyártási folyamat során bármilyen hiba lép fel, a termék visszahívása indokolt. Ez utóbbiról van szó ebben az esetben is, így az érintett gyártási tételeket azonnal kivonták a forgalomból.

A gyógyszer eltűnt a gyógyszertárak polcairól és az egészségügyi szolgáltatók raktáraiból is, azonban korábban sokan vásárolhattak belőle. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ arról rendelkezett, hogy a hibás tételeket a betegektől is vissza kell venniük a gyógyszertáraknak.

Csak a fájdalomcsillapító bizonyos tételei hibásak

Az Algoflex izom+ízület 300 miligrammos fájdalomcsillapító egyes gyártási tételeinek foorgalomból történő kivonásáról az országos tisztifőorvos, Müller Cecília rendelkezett.

Mint kiderült, egy ügyfél október 21-i bejelentése alapján a szakemberek úgy döntöttek, hogy a GV006 gyártási számú, minőségi hibás termék visszahívása indokolt, ám csak a 30 darabos, OGYI-T-7101/02 azonosítóval rendelkező dobozok érintettek.

Az indoklás szerint

„a készítmény bliszterezési folyamatában gyártási hiba merült fel, mely következtében a késztermék nem minden esetben felel meg a specifikációnak.”

A bliszterezés gyakorlatilag azt jelenti, hogy külön minden egyes tablettát egy légmentesen záródó, műanyag buborékban helyeznek el, majd azt fóliával zárják le. Bizonyos hatóanyagok esetében csak így biztosítható a tökéletes minőség, így ha ebben a folyamatban bármilyen rendellenesség észlelhető, akkor a gyógyszer veszíthet a hatékonyságából, de más jellegű problémák is felléphetnek. Ezek közé tartozik például a tabletta elszíneződése, amely azért problémás, mert így már eltér a készítmény külső megjelenése a betegtájékoztatóban foglaltaktól.

Arra nem tér ki a határozat, hogy a 300 mg-os Algoflex izom+ízület esetében milyen mértékű ez a probléma, de a gyulladáscsökkentőként, lázcsillapítóként és fájdalomcsillapítóként forgalmazott készítmény ezen tételeinek minősége mindenképpen kifogásolható.

A betegektől is azt kérik, hogy ne alkalmazzák a fenti gyártási számmal rendelkező gyógyszereket. Minden érintett tételt kicserélnek a patikákban, ugyanakkor azt is fontos kiemelni, hogy a gyógyszer más gyártási számmal rendelkező tételei továbbra is biztonsággal alkalmazhatóak.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

16:38

Miután  a 21 Kutatóközpont és a Publicus is enyhe Tisza előnyt mért a legfrissebb kutatásában, várható volt, hogy a kormányzati oldal közvélemény-kutatói is megszólalnak. Az eredmény borítékolható: Nézőpont Intézet szerint a Fidesz vezet, nem is kicsit.