Fontos! Ezt a gyerekeknek szánt gyógyszert vonták ki a forgalomból

Baj volt a minőségével, ezért kivontak a forgalomból egy nagyon fontos gyermekgyógyszert. 

2024. szeptember 11., 14:49

Szerző:

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a weboldalán közölte, hogy a Broncho-Vaxom por belsőleges oldathoz gyermekeknek elnevezésű gyógyszer 220132 számú tételét – minőségi hibára hivatkozva – kivonja a forgalomból, ezen túlmenően pedig elrendelték az egészségügyi szolgáltatóktól, valamint a betegektől való visszavonását is – írja a Dívány

Sokan használják 

AZ NNGYK határozatában azt írja, a gyógyszert mindenki vigye vissza az említett tételszámú dobozt a patikába, ahol kötelesek kicserélni azt biztonságosan használható, más tételszámú változatra. Az említett gyógyszert egyébként sok szülő használja, főleg az őszi-téli időszakban. A szer 12 hónapos kortól 12 éves korig adható, a gyártó olyan gyermekeknek ajánlja, akiknél szükséges lehet az ismétlődő, visszatérő légúti betegségek megelőzése. A port feloldva kell fogyasztani, alkalmazása kúraszerű. A gyógyszer itthon vényköteles, a betegtájékoztató tanúsága szerint hatóanyagaként a bacterial-lysatot tartalmaza.

Fontos gyógyszer lett hiánycikk 

Egyébként nem ez az egyetlen gyermekeknek szánt készítmény, amivel gondok adódtak. A napokban lapunk is beszámolt róla, hogy hiánycikk lett egy nagyon fontos, az ADHD-s gyerekek kezelésére szánt gyógyszer, a Bitinex. Mint megírtuk a gyógyszertárak helyettesítőt sem tudnak felajánlani, ugyanis a készítménynek itthon nincs alternatívája. Egyes gyógyszertárakban azt javasolták a szülőknek próbálkozzanak külföldön, mivel több környező országban van ugyanilyen hatóanyagú szer, ott azonban közel négyszeres árat kell fizetni egy dobozért.

Még hetekig nem lesz elérhető  

A Nemzeti Gyógyszerészeti Központ tájékoztatása szerint a forgalomba hozatali engedély jogosultja október 31-ig jelentett hiányt a gyógyszerből, vagyis ezt azt jelenti, hogy addig biztosan nem lesz elérhető a termék a patikákban.  A gyártási probléma egyébként egész Európát érinti. A gyógyszerészeti központ azt mondja, a nagykereskedők folyamatosan keresik a lehetséges külföldi forrásokat, azonban a globális hiány miatt ezek a források is szűkösek. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)

16:04

Az Európai Bizottság új javaslata a szabadban lévő közösségi terekből is kitiltaná a cigarettákat és az elektromos dohánytermékeket függetlenül a nikotintartalomtól. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a vendéglátóhelyek teraszán sem füstölhetnek ezután a dohányosok.