Nem fedi fel a kormány a gyermekvédelmi átvilágítás eredményét

Nem tudni, mit derített ki a gyermekvédelmi átvilágítás. 

2024. július 3., 13:11

Szerző:

Bár csaknem három hete lezárult az állami gyermekvédelmi intézmények vezetőinek két hónapon át tartó átvilágítása, amelyet az elnöki kegyelmi botrány nyomán indítottak, ennek eredményét egyelőre titkolják – írta a Népszava. Nem lehet tudni, hogy fény derült-e újabb visszaélésre és volt-e olyan vezető, aki megbukott a teszteken. 

Komjáthi Imre szocialista parlamenti képviselő „Hol tart és mit mutat a gyermekvédelmi intézményvezetők és intézmények átvilágítása?” címmel érdeklődött az eredményekről, melyre Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára elmondta, hogy az összesen 273 szakembert érintő pszichológiai vizsgálat elsődleges célja a „gyerekek védelmének legmagasabb szintű szakmai garanciájának biztosítása” volt. 

A vezetői kompetenciákat tesztekkel, helyzetgyakorlatokkal, interjúkkal, a pszichológiai minimumfeltételek vizsgálatával nézték. Végül, az alkalmasságot „a folyamatban közreműködő klinikai szakpszichológusokból álló bizottság” minősíti.  A munkáltató dönt majd annak a gyermekvédelmi intézményvezetőnek a sorsáról, akinek az alkalmasságával összefüggő minősítése ezt indokolja – tette hozzá a Belügyminisztérium államtitkára. 

A gyermekvédelmi intézményeket is ellenőrizték 

Rétvári Bence válaszából kiderül az is, hogy nemcsak személyi, hanem intézményi ellenőrzés is volt, 530 gyermekvédelmi szakellátást biztosító helyszínen volt ellenőrzés, ám ennek értékelése még nem történt meg. Ahogy az egyházi intézmények irányítóinak ellenőrzése sem, amelynek „feltételrendszerét” még nem dolgozták ki. 

A lap további kérdéseket intézett az államtitkárhoz, amikben arról érdeklődtek, hogy van-e olyan vezető, akiről már tudni, hogy az átvilágítás után biztosan nem folytathatja a munkáját. Találtak-e pedofil, vagy pedofíliára hajlamos vezetőt és derült-e fény szexuális visszaélésekre. Ezekre azonban még nem érkezett válasz. 

Eközben ahogy mi is beszámoltunk róla, egy másik július elsejétől hatályos jogszabály szerint már nemcsak a gyermekvédelemben dolgozó vezetőket, hanem a beosztotti munkakörben dolgozókat is vizsgálat alá vetik. Esetükben „kifogástalan életvitelüket” ellenőrzi a kormány, és a „rendőrség belső bűnmegelőzési és bűnfelderítési feladatokat ellátó szerve” is bármikor ellenőrizheti őket.

(Képünkün Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, forrás: hivatalos Facebook-oldal)

Noha egyesek számára úgy tűnhet, hogy Orbán Viktor békemissziót folytat, a miniszterelnök spontán utazásaival nem okoz osztatlan sikert a diplomácia világában.