Már 507 gyermekotthont vizsgáltak meg soron kívül

A Belügyminisztérium azt állítja, már 507 gyermekotthonban volt soron kívüli ellenőrzés.

2024. április 10., 19:49

Szerző:

A Magyarországon működő 530 gyermekotthon többségében (530-ból 440-ben) már elkezdődött a soron kívüli hatósági vizsgálat közölte Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára közölte az MSZP-s Gurmai Zita kérdésére – írja a Népszava. A tárca most az ATV Híradóval tudatta, hogy április 10-ig 507 intézmény helyszíni ellenőrzése történt meg, melyek közül 405 állami, 3 nem állami és 99 egyházi fenntartásban működik.

A Belügyminisztérium hozzátette, „a gyermekotthonok soron kívüli hatósági ellenőrzése olyan átfogó ellenőrzés, amely az intézmény egészére kiterjed és elsősorban a gyermekbántalmazási esetekre, az ezzel kapcsolatban tett feljelentésekre, a bántalmazott gyermek számára nyújtott egyéni és csoportos segítségre, a bántalmazási esetek belső kivizsgálására, a megtett intézkedésekre fókuszál”.

Az ATV kérdésére, miszerint van-e olyan intézmény, ahol felmerült a bűncselekmény gyanúja, azt válaszolták: megfelelő következtetések levonása, a hatósági ellenőrzések megállapításainak és a gyermekotthonok működésének kiértékelése, további intézkedések meghatározása a soron kívüli hatósági ellenőrzések befejezését követően várható, így az esetleges bűncselekményekkel kapcsolatban feltett kérdésre is csak ezt követően adható érdemi válasz.  

A belügy márciusban jelentette be, hogy átvilágítják a gyermekotthonok vezetőit

a kormány több szigorítást hajt végre a gyermekvédelmi intézményekben, hogy soha többé ne essen bántódásuk a gyermekeknek sehol, így az intézmény falain belül sem. A  vizsgálatokat nemcsak az új kinevezéseket megelőzően, hanem a jelenlegi intézményvezetők esetében is elrendelik – tudatta Rétvári Bence

A pszichológiai alkalmassági vizsgálat a Pintér Sándor belügyminiszter által jóváhagyott szakmai protokoll alapján történik majd, és azt minden intézményvezető és -helyettes esetében kétévente ellenőrzik – tette hozzá.  Az államtitkár bejegyzésében közölte azt is, hogy a belügyminiszter meghatározza a gyermekvédelmi intézményvezetőktől elvárt vezetői kompetenciákat is, amelynek vizsgálata szintén része lesz a bevezetendő pszichológiai alkalmassági vizsgálatnak.

(Kiemelt képünkön: az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat Fővárosi Tegyesz. Fotó: a TEGYESZ Facebook oldala)

Az Európai Bizottság kritikus hangvételű bírálatot fogalmazott meg amiatt, hogy a Budapestre vonatkozó pályázati kiírások késnek, egyértelműen diszkrimiálva az itt élőket. A kormány arra hivatkozva nem írta ki a pályázatokat, hogy a Magyarország számára folyosított uniós támogatás egy része zárolva van, a Bizottság szerint nem ez a valódi ok.