Orbán Viktor: a gyermekvédelem ügyében zéró tolerancia van

Orbán Viktor napirend előtti felszólalásában a gyermekvédelemről szólva kijelentette: zéró tolerancia van, köztársasági elnököt pedig úgy kell választani, hogy az a legkisebb zavart se okozza.

2024. február 26., 15:17

Szerző:

Magyarországon a gyermekvédelem ügyében zéró tolerancia van, a gyerek abszolút, teljes körű védelmet élvez – jelentette ki a miniszterelnök hétfőn napirend előtt az Országgyűlés tavaszi ülésszakának első napján. Orbán Viktor azt mondta, a gyermekek ellen bűncselekményt elkövetőt meg kell büntetni, a büntetést pedig le kell tölteni, nincs kibúvó, kedvezmény, "nincs kegyelem".

Elmondta, az emberi ítélőképesség itt nem elegendő, a jogszabályoknak is garantálniuk kell, hogy ilyen ne fordulhasson elő.

Közölte, megoldandó feladat, hogy pedofil ügyekben elítélt bűnöző ne legyen feltételesen szabad lábra helyezhető semmilyen indokkal. Arra kérte a képviselőket, zárják be ezt a kaput, a bíróságoktól pedig azt kérte, hogy a folyamatban lévő ügyekben erre tekintettel hozzák meg a döntéseket.
Orbán Viktor emlékeztetett arra is, hogy vizsgálatot rendelt el minden gyermekvédelmi intézmény vezetőjénél. Átvilágítanak mindenkit, mert az alkalmassági feltételeknek egy gyermekvédelmi intézménynél mindenre ki kell terjedniük - közölte.

A kormányfő tisztelettel megköszönte Novák Katalin leköszönt köztársasági elnök munkáját. Felidézte, lemondásának oka egy olyan kegyelmi döntés volt, amelyben csak egyféleképpen lehetett volna dönteni, el kellett volna utasítani. Nem ez történt, ezért a lemondás helyes volt - tette hozzá.

Még átmeneti zavar sem keletkezhet Orbán Viktor

Magyarország erős és stabil ország, egy köztársaságielnök-váltást úgy kell megoldania, hogy még átmeneti zavar se keletkezzen az ország életében - jelentette ki a miniszterelnök.

A kormányfő azt mondta: ennek a kötelességüknek úgy tudnak eleget tenni, ha az új elnököt haladéktalanul megválasztják.

Orbán Viktor megköszönte a Fidesz és a KDNP frakciójának, hogy ennek szellemében jártak el, és "ismét megmutatták, hogy méltók a választók bizalmára". Köszönetet mondott Sulyok Tamásnak, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnökének is, hogy elvállalta a felkérést, a képviselőket pedig a támogatására kérte.

"Óriási tapasztalat, tiszteletreméltó tudás és vitathatatlan tekintély"

- jellemezte a kormányfő Sulyok Tamást, hangsúlyozva, hogy az Alkotmánybíróság döntései a legfontosabb kérdésekben világos utat mutattak az elmúlt években, és ezek a döntések a jogászok és az emberek egyetértésével is találkoztak. "Úgy vélem, Magyarországnak most ilyen elnökre van szüksége" - tette hozzá Orbán Viktor.

Tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség

Azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség az ukrajnai háború lezárására - hangsúlyozta.

Mi, magyarok, kezdettől fogva tudjuk és mondjuk: ennek a konfliktusnak nincsen katonai megoldása, a háborút nem mélyíteni és szélesíteni kellene, hanem véget vetni neki

- fogalmazott a kormányfő.

Hangsúlyozta, hogy Magyarország a háború kitörésének évfordulóján újra azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat szorgalmaz.

Nem akarunk egy végtelenül elhúzódó, számunkra is veszélyes háború szomszédságában élni - jelentette ki a miniszterelnök, hozzátéve: a béke az európaiak, az ukránok és az oroszok érdeke is.

Orbán Viktor kijelentette: csak egy újabb békefolyamat tudja visszahozni a biztonságot Európába és a szomszédságunkba.

Orbán: fogadják el a képviselők a svéd NATO-csatlakozást

A kormányfő napirend előtti felszólalásában kiemelte: a svéd-magyar hadiipari együttműködés és Svédország NATO-csatlakozása erősíti Magyarország biztonságát.

Kitért arra is, hogy a svéd miniszterelnök pénteki látogatása sikerrel járult hozzá a két ország közötti fair és tiszteletteljes viszonyhoz.

Maradtak és lesznek is véleménykülönbségek, "hiszen mi, svédek és magyarok nem vagyunk egyformák", de megértéssel tekintünk a különbözőségeinkre, ahogyan az komoly nemzetekhez illik - fogalmazott és részletesen ismertette a megkötött katonai és hadiipari megállapodásokat.

A miniszterelnök kitért arra is, hogy hosszú és számos vitával színesített kapcsolatunk van a skandináv országokkal, a viták rendezésébe többen is megpróbáltak kívülről beavatkozni. Ez nem segítette, hanem hátráltatta az ügyet - jelentette ki, hozzátéve: Magyarország szuverén ország és nem tűri, hogy mások diktáljanak neki, legyen szó a döntések tartalmáról vagy időzítéséről.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. február 26-án. MTI/Máthé Zoltán)

Új és részletes adatsorokat közölt a KSH a nyugdíjakról, és nyugdíjasokról. Ezek szerint nyugdíjban vagy egyéb nyugdíjjellegű ellátásban Magyarországon 2 millió 423 ezer fő részesült 2024 elején, a jogosultak 76%-a korbetöltött öregségi nyugdíjat kapott – írja a statisztikai hivatal alapján a Portfolio.