Dübörög a gyermekvédelem: A pedofil-nyilvántartás szerint nincs börtönben a bicskei gyermekotthon elítélt igazgatója

Megdöbbentő információra lelt a Válasz Online újságírója: a bicskei gyermekotthon pedofília és kényszerítés miatt jogerősen összesen több mint tíz évre elítélt igazgatója, Vásárhelyi János tartózkodási helye a hivatalos pedofil-nyilvántartás szerint Bicske. Csakhogy Bicskén nincs büntetés-végrehajtási intézet.

2024. február 21., 12:49

Szerző:

Az országos pedofil-nyilvántartás adatai szerint Vásárhelyi János, a bicskei gyermekotthon volt főigazgatója Bicskén tartózkodik, a hivatalos oldal ezt tünteti fel tartózkodási helyéül – jelezte a Válasz Online egyik olvasója, aki mindezek alapján azt sejtette, hogy az igazgató kiszabadult, feltételes szabadlábon van.

A lap újságírója ellenőrízte az információt, az ügyfélkapun megkereste „A gyermekeket sértő nemi élet szabadsága vagy más bűncselekményt elkövető személyekre vonatkozó adatok megismerhetővé tétele” című adatbázist – hétköznapi nevén a pedofil-nyilvántartást. Beírta az elkövető nevét, és

valóban megjelent Vásárhelyi János fotója, és az is, hogy a „személy-és lakcímnyilvántartásban szereplő lakóhelye” Bicskén található.

„Az adatközlő szervek által közölt egyéb elérhetőségi címként” szintén Bicskét tüntették fel. Az adatbázis részletesen tartalmazza, miért ítélték el, eszerint áldozatai között volt olyan kisfiú is, aki a 12. életévét még nem töltötte be. (A linken állításainkat olvasóink is ellenőrizhetik, ha van kiskorú a környezetükben, aki védelemre szorul.)

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) honlapjáról viszont kiderült, hogy Bicskén nincsen börtön.

Innentől tehát kész a szenzáció: a hivatalos adatbázis szerint a 2019-ben jogerősen nyolc év fegyházbüntetésre ítélt igazgató Bicskén tartózkodik, tehát vélhetően feltételes szabadlábon van. De ez valójában nem igaz, ezt csak a 2021-ben meghozott, – más okból széles körben vitatott – törvény alapján 2022-ben elindult pedofil-nyilvántartó tudja így, ami azt is jelenti, hogy lényegében csak arra nem alkalmas, amire kitalálták. És nem csak emiatt.

Csak arra nem figyeltek, hogy használható is legyen a pedofil-nyilvántartás

A Válasz összehasonlította azt az amerikai adatbázist, amelynek mintájára a magyart is létrehozták az itthon elérhetővel. Ennek célja elméletben ugye az lenne, hogy a szülők ellenőrizni tudják, él-e a környezetükben gyerekekre utazó szexuális bűnelkövető. Rögtön szembeötlik azonban a különbség: az amerikai oldalon a szexuális elkövetőket szexuális elkövetőknek hívják, ezért a kereső könnyen megtalálható. Nálunk viszont „A gyermekeket sértő nemi élet szabadsága vagy más bűncselekményt elkövető személyeknek” nevezik őket, így az adatbázist nem egyszerű fellelni. Az elnevezés annyira nyakatekert, hogy átlagember kínhalállal megfenyegetve sem tudná kitalálni. Fontos különbség még, hogy az amerikai oldalon a szexuális okból elítéltek neve helyett címre is kereshetünk. Ha ide kattintanak, látják is, hogyan néz ki az egyik amerikai nyilvántartó oldal. A magyar nyilvántartás tehát olyan messze van az amerikaitól, mint Bicske Los Angelestől – írja a lap, amely három igen fontos különbséget is felsorol az amerikai és a magyar pedofil-nyilvántartás között:

  1. a magyar pedofil nem biztos, hogy ott van, ahol az adatbázis jelzi.
  2. Magyarországon tudni kell a szexuális bűnelkövető teljes nevét az adatbázis használatához. A legritkábban szerepel ez az adat a bírósági tudósításokban, legtöbbször monogrammal vagy még úgy sem jelölik meg az elítélteket. Tehát az esetek legnagyobb részében tökéletesen használhatatlan a nyilvántartó.
  3. Nem lehet benne a legfontosabbra, a helyszínre keresni.

A pedofilt védi, a szülőt besározza

A mintául szolgáló amerikai rendszerben simán be lehet írni a gyerek iskolájának, zongoratanárának vagy nyári táborának a címét, és a környék összes szexuális bűnelkövetőjénél felugrik egy jelzés, amire klikkelve még az is látható, mikor kellett utoljára ellenőrzésre megjelennie a hivatalos szerveknél.

Ráadásul a magyar jogszabályok annyira védik a pedofilok személyiségi jogait, hogy az elkövető fényképe ugyan megjelenik, de a képre a rendszer ráírja az adatkereső nevét. Ha kinyomtatnánk, hogy megmutassuk például az iskolában, vagy most az olvasóinknak, azzal bűncselekményt követnénk el. Személyes adattal való visszaélést. Rögtön meglenne a tettes is, hiszen az elkövető nevét – a miénket – tartalmazza a fotó.

A büntetésvégrehajtás az elítélt személyiségi jogaira hivatkozva nem árulja el, börtönben van-e a pedofil

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának sajtóirodája azonban nem azt válaszolta a lap megkeresésére, hogy ilyen marhaságot még életükben nem hallottak, börtönben van és kész, hanem

megtagadták a válaszadást az elítélt személyiségi jogaira hivatkozva.

A lap végül egészen szürreális úton, a bürkorácia útvesztőjében többször is megfordulva tudta meg, hogy Vásárhelyi továbbra is fegyházbüntetését tölti, méghozzá – a Válasz információi szerint – a volt igazgatót saját kérésére a fiatalkorúak elleni szexuális bűnelkövetők speciális részlegére helyezték át. A jogszabály szerint annak a felnőtt korú, férfi, szexuális bűnelkövető, jogerősen elítéltnek, akinek sértettjei nem töltötték be a 18. életévüket, fel kell ajánlani a szexuális bűnelkövetők intenzív kezelési programjában való részvétel lehetőségét. A lap információi szerint az intenzív programon való részvétel miatt 2022-ben szállították át a volt igazgatót az országos parancsnok által kijelölt börtönbe, illetve annak az erre a célra kijelölt speciális részlegébe. (A programon való részvételt erőteljesen ösztönzi, hogy a gyerekek elleni szexuális bűnelkövetőket így könnyebb megvédeni a többi elítélttől.)

Jobban védi az elkövetőket, mint a gyerekeket a pedofil-nyilvántartás

A történet rávilágít, hogy a pedofil-nyilvántartás leginkább politikai marketingfogás, semmiképpen sem valós segítség.

A bűnelkövetők személyiségi jogaira ugyanis annyira odafigyeltek, hogy a gyakorlatban használhatatlan adatbázist hoztak létre.

Ha pedig valaki fontos adatra bukkanna benne, életszerűtlen őt arra kényszeríteni, hogy tartsa meg ezt az információt, és ne szóljon a saját környezetének, mert egyébként visszaél a pedofil személyes adatával – összegez a Válasz.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: PETER KOHALMI / AFP)