Szputnyikot kapott és utazna? Ezt ígéri Gulyás Gergely

Gulyás Gergely a 168 kérdésére tett ígéretet, hogy a Szputnyikkal oltottak is hozzájuthassanak az uniós covid-igazolványhoz. 

2021. december 2., 14:40

Szerző: ,

Csütörtökön ismét megtartották a Kormányinfót, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a 168 kérdésére bejelentette, hogy az oltási munkacsoport vezetőjéhez fordul annak érdekében, hogy az oltópontokon a Szputnyik vakcinával oltottak megkaphassák az uniós Covid-igazolványhoz könnyebb utat jelentő Janssen vakcinát.  

A miniszter szerint a kínai vakcinával oltottak esetében kevésbé áll fenn ez a kérdés, ugyanis ott semmiféle tudományos vita sincs arról, hogy kaphatnak-e Janssen vakcinát harmadikként. Az orosz vakcinával kapcsolatban pedig azt mondta, politikai okokból akadályozzák annak jóváhagyását. A Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette, a szputnyikosoknak Janssen vakcinát javasol harmadik oltásként. „Én is így tettem, jó példával jártam elől” – mondta, hozzátéve, hogy nincs olyan szakmai vélemény, amely a Szputnyikot ne a legjobb vakcinák közé sorolná. 

Véleménye szerint, amennyiben valaki hat hónap után harmadiknak Janssent adat be, azzal semmilyen kockázatot nem vállal. Lapunk kérdésére, miszerint vannak olyan orvosok, akik továbbra sem engedélyezik a Johnson&Johnson vakcináját harmadik oltásként az orosz vakcinával oltottak számára, a Miniszterelnökséget vezető miniszter megígérte, lépéseket tesz az ügyben. „Arra fogom kérni az oltási munkacsoport vezetőjét, György István államtitkár urat, hogy az oltópontokon, ha valaki Janssen vakcinát kér két Szputnyik után, annak adják be” – jelentette ki.

Ahogy arról szerdán Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője lapunknak beszámolt, az Európai Bizottság csütörtökön jelentette be, hogy benyújtja az új jogszabály-javaslatot az európai digitális Covid-igazolványról. Ugyan az új jogszabály-javaslatban továbbra sem szerepel a harmadik európai engedélyezésű oltás esetén a szabad utazás, de az Európai Parlament Közegészségügyi Bizottságának tagjaként a képviselő módosító javaslatot fog benyújtani. Hangsúlyozta: képviselőként mindent megtesz a szputnyikosok helyzetének megoldásáért, a magyar kormány azonban nem tesz semmit az ügyben.

Erre reagálva Gulyás Gergely a Kormányinfón elmondta, meglepődne, ha nem lett volna ilyen javaslata kormánypárti képviselőnek. Elmondása szerint nehéz megjósolni, hogy az Európai Unió mikor hagyhatja jóvá az orosz vakcina használatát, szerinte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) részéről előbb várható döntés, ami már fél engedélyezést jelentene.

(Kiemelt kép:Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2021. október 28-án. Fotó: Illyés Tibor / MTI)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.