06:50 - 09:00

Most: KeljfelJancsi

Fiala János műsora

Fürjes: Orbán tud angolul, Karácsony nem

Az államtitkár is Karácsony Gergely Economistnak adott interjújára reagált.

2021. május 8., 17:04

Szerző:

Orbán Viktor kormányfővel ellentétben Karácsony Gergely főpolgármester nem tud angolul; egy világváros vezetője nem tud szót érteni mással nemzetközi találkozókon, nyelvi nehézségek miatt – írta Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára szombaton a Facebook-oldalán.

A politikus Karácsony Gergely Economistnak adott interjújára reagálva azt közölte: a főpolgármester az angol lapnak lenézően nyilatkozott azokról, akik nem úgy néznek ki, mint ő. Azokról, akik nem magasak és vékonyak.

Fürjes Balázs hozzátette, liberális körökben is jól ismert fogalom a body-shaming, vagyis azoknak az embereknek a nyilvános megszólása, megalázása, akik az aktuális ideáltól, divattól eltérő testalkattal bírnak. „Kár, hogy a Magyarország miniszterelnöki posztjára lassan már tényleg bejelentkező főpolgármester éppen erre ragadtatta magát Orbán Viktorral kapcsolatban, amikor interjút adott” – olvasható bejegyzésben.

Az államtitkár kiemelte, nagyon nem jó, ha egy politikus lenézi azokat, akik nem úgy néznek ki, mint ő. Karácsony Gergely azóta kénytelen volt bocsánatot kérni ezért a megjegyzésért – írta.

„Kár, hogy az Economist újságírójának mondta. Felteszem, magyarul, tolmáccsal, hiszen angolul nem beszél. Érdekes, hogy a sok különbség mellett ezt az egyet nem emelte ki az angol nyelvű lap: egyikük beszél angolul, a másik nem...” – fogalmazott Fürjes Balázs.

Hangsúlyozta, egy uniós ország nem engedheti meg magának, hogy olyan miniszterelnöke legyen, aki nem beszél angolul. Aki tolmács nélkül nem tud tárgyalni, érvelni, közvetlenül más államok vezetőivel, olyankor, amikor minden szónak jelentősége van.

Fürjes Balázs szerint egy vezető – legyen az vállalatvezető vagy egy ország miniszterelnöke –, ha otthonosan szeretne mozogni nemzetközi környezetben, hogy a lehető legjobban képviselhesse vállalata vagy nemzete érdekeit, nem spórolhatja meg a nyelvtanulást.

Korábban Hollik István, a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója is reagált Karácsony Gergely főpolgármesterről a The Economistban megjelent hosszú portréra. Mikor Karácsony a felsorolta, miben különbözik Orbán Viktor miniszterelnöktől, azt mondta: „Orbán alacsony és kövér, én magas és vékony vagyok”. Karácsony Gergely a közösségi oldalán később egyébként azt írta, megbánta, hogy a miniszterelnök testalkatára tett megjegyzést.

(MTI)

(Kiemelt képünk illusztráció:168.hu | Pozsonyi Roland)