06:50 - 09:00

JÖN: KeljfelJancsi

Fiala János műsora

A The Economist szerint Karácsony jó jelölt lehet Orbánnal szemben

A főpolgármester azt mondta, mikor a különbségeiket sorolták, hogy „Orbán alacsony és kövér, én magas és vékony vagyok”. Ezt utólag azonban már bánja. 

2021. május 7., 11:47

Szerző:

Egy hosszú portré jelent meg Karácsony Gergelyről a The Economistban. A cikkben úgy említik, mint az embert, aki kiszoríthatja Orbánt a hatalomból. A cikk először a legalapvetőbb különbségeket szemlézi. Így arról is szót ejtenek, hogy Orbán Viktor elsősorban a vidékre támaszkodik, totális kontroll alatt tartja a pártját, és stadiont építtetett fel a falujában. Karácsony viszont a fővárost vezeti, hatpárti együttműködés eredményeként jutott hatalomra, és az atlétikai stadion ellen kampányolt. A főpolgármester a különbségek felsorolásakor hozzátette, hogy „ő alacsony és kövér, én magas és vékony vagyok”.

A lap szerint Karácsony az eltérő nézeteket valló embereket is képes volt egyesíteni, ezért lehetett az ellenzék közös jelöltje az önkormányzati választáson. Szó esik az ellenzéki pártok mostani összefogásáról, és népszerű jelöltként írnak Karácsonyról, aki még nem jelentette be indulását az előválasztáson. Hozzáteszik, hogy szelíd természete sok választó szemében inkább gyengeségnek tűnik.

A The Economist szerint Karácsony nem venné át Orbán módszereit, ha szembeszállna vele, mert nem olyan konfrontatív figura, mint a Jobbikos Jakab Péter. Kérdés, ez mennyire eladható Budapesten kívül, ahol az emberek többsége kormánypárti médiumokból tájékozódik, írják. Karácsony azt nyilatkozta, akik külföldről segítenének, inkább maradjanak távol, mert a jószándékú beavatkozásokat sem látják szívesen Magyarországon. 

A cikk szerint az ellenzék számára akkor jön csak a neheze, ha sikerül megnyerni a jövő évi választásokat. Karácsony ehhez kapcsolódóan Ralf Dahrendorf mondását idézte, miszerint az alkotmányozáshoz hat hónapra, egy piacgazdaság kiépítéséhez hat évre, egy társadalom megváltoztatásához pedig 60 évre van szükség.

A lap a magyar választási rendszert szabadnak, de igazságtalannak írja le: a körzetek átrajzolása és a médiaviszonyok miatt is lejt a pálya. Ettől függetlenül Orbán akár veszíthet is, ennek apropóján említik az egyetemek alapítványosítását, ami egy választási bukás után is hatalmat hagyhat a Fidesz kezében.

Karácsony Gergely a közösségi oldalán később azt írta, megbánta, hogy a miniszterelnök testalkatára megjegyzést tett. „Rossz vicc volt, nem kellett volna. Mert tudom, ilyennel nem viccelünk, ez nem lehet része a politikai vitáknak, mindenkinek kijár az alapvető tisztelet. Sajnálom, hogy az a látszat keletkezhet most, mintha ezt nem tudnám, pedig nagyon is tudom, és ehhez tartom magam. Elnézést kérek mindazoktól, akik a rossz tréfámat sértőnek találják, igazuk van. Nem beszélve arról, hogy a visszafogottság amúgy is indokolt, hiszen magam is egyre kevésbé sikeres küzdelmet folytatok a vékonyság megőrzéséért” – írta a főpolgármester. 

(Kiemelt kép: 168.hu | Merész Márton)