„Friderikusznak nincs helye a médiában”

Akár kegyeletsértést is elkövethetett Friderikusz Sándor, akinek nincs helye többé a médiában – mondta a Blikk főmunkatársa a 168-nak.

2021. október 29., 16:31

Szerző:

Virág Márton, a Blikk főmunkatársa nem a Blikk nevében, hanem mint dühös újságíró nyilatkozott a 168-nak a Friderikusz-botrányról. Virág – bár nem tagja a szervezetnek –, de kérni fogja a Magyar Újságírók Országos Szövetségét (MÚOSZ), hogy foglaljon állást az ügyben, mert szerinte súlyos emberi és szakmai hibát követett el Friderikusz Sándor.

„Mélységesen felháborítónak tartom, hogy Friderikusz egy halott ember nevével visszaélt. Nem vagyok benne biztos, hogy nem követett el kegyeleti jogsértést”

– fogalmazott Virág Márton. Hozzátette: amikor Friderikusz „Szalay Dániel-féle” újságírókról beszél, akkor az újságírás alapjait kérdőjelezi meg, hiszen Szalay Dániel csak azt tette, ami a sajtó feladata, amikor utána járt, hogy létezik-e az a személy, aki a sajtónak nyilatkozott.

Az újságíró azt is kifejtette, hogy szerinte abban a videóban, amiben Friderikusz reagál a produkcióját ért vádakra, „maszatol”, ahelyett, hogy tisztázná, ki írta és küldte el a Blikknek Csenterics Ágnes nevével a nyilatkozatot, személyeskedésbe megy át.

„Abban a pillanatban, amikor kitette azt a videót, ledöntötte a saját szobrát. Ilyen jelenségnek nincs helye a médiában”

– közölte véleményét a Blikk főmunkatársa.

„Nagyon súlyos emberi és szakmai hibát vétett a Pulitzer-díjas Friderikusz, aki nem méltó a Pulitzer-díjra. Ez a kéregetés a Damu Roland szintje, csak ő adja hozzá a nevét és az arcát. Az pedig már a Damu Roland szintje alatt van, hogy egy halott ember nevével visszaél”

– fejtette ki Virág Márton.

A botrány akkor robbant ki, amikor a Media1 főszerkesztője, Szalay Dániel megírta, hogy sem az online, sem az offline térben nincs nyoma Friderikusz azon sajtósának, aki Csenterics Ágnes (a tavaly meghalt rendező) nevét használva gyanúsan szakmaiatlan nyilatkozatot küldött a Blikknek. A nyilatkozatban a produkció nézőit kiflitolvajokhoz hasonlította, valamint a hirdetőiket is kritizálta. Szalay Dániel bővebben itt nyilatkozott a nyomozásáról a 168-nak.

Friderikusz Sándor a Facebookon reagált az ügyre, állítása szerint bosszúhadjáratot folytatnak ellene, de azt nem árulta el, hogy ki küldte a nyilatkozatot és, hogy egyáltalán létezik-e Csenterics Ágnes nevű sajtósa.

A tévést kereste Fiala János, a 168-on futó Keljfeljancsi műsorvezetője, ám Friderikusz nem akarta kommentálni az eseményeket. Lapunknak szintén nem nyilatkozott az ügyről.

(Kiemelt kép: Instagram)