Fricz Tamás, a tízmilliós tanácsadó

Fricz Tamás több mint havi bruttó egymillióért szerződött a Köztársasági Elnöki Hivatallal.

2022. augusztus 15., 12:09

Szerző:

Fricz Tamás politológusnak, a kormánypárti békemeneteket is szervező Civil Összefogás Fórum alapítója által elnyert havi csaknem 900 ezer forintos megbízatásnak járt utána az rtl.hu. A CÖF alapítója a köztársasági elnök fellépéseivel kapcsolatos dokumentumokat, médiamegjelenéseket vizsgálta nyolc hónapon át, amiért havi nettó 873 125 forint javadalmazás járt neki. 

Fricz a napvilágra került tanácsadói szerződést nem kívánta kommentálni, és a hivatal sem reagált a sajtó leveleire, így a Transparency International Magyarországgal közösen adatigényléssel fordultak a Sándor-palotához. Az átlátható közpénzfelhasználásért és a korrupció visszaszorításáért küzdő, közadatokra specializálódott civil szervezettel közösen Fricz Tamás megbízási szerződését, a vonatkozó teljesítésigazolásokat és a tevékenysége idején keletkezett dokumentumokat kérték ki. Azt is szerették volna megtudni, hogy vajon megversenyeztették-e Fricz Tamást a szerződés megkötése előtt.

A politológus havi bruttó 1 millió 250 ezer forintért szerződött a hivatallal a „köztársasági elnök részére a Köztársasági Elnök közjogi, társadalompolitikai feladataival összefüggő tanácsadói tevékenység” ellátására a 2021. október 1. és 2022. május 31. közötti időszakra, összesen bruttó 10 millió forintért. „A megbízási szerződés szerinti feladatokat a megbízott a vonatkozó szabályoknak megfelelően, személyesen végezte.”

Napi nettó 97 ezer 9 nap munkáért

A teljesítésigazolások szerint Fricz Tamás minden hónapban „Áder János köztársasági elnök úr tízéves elnöki tevékenységének elemzése keretében az Elnök úrhoz köthető eseményekkel, hazai és külföldi fellépésével kapcsolatos összes dokumentum, sajtó- és médiamegjelenés, interjúk, beszédek, médiavisszhangok stb. feldolgozását végzem el.

Májusban hónapban a szakember 9 nap (6 munkanap) alatt elvégzett egy teljes hónapnyi munkát nettó 873 125 forintért. Novák Katalin ugyanis május 10-én lépett hivatalba.

(Kiemelt fotó:  Fricz Tamás politológus. MTI Fotó: Bruzák Noémi)

A korábbi városarculati és fesztiválszervező cégekből lett Budapest Brand vezetője, elmondta az atv.hu-nak, hogy az idén a főváros nem rendez karácsonyi vásárt, mert már nincs elég idő a rendezvény előkészítésére.