Freund Tamás: Egyértelmű, hogy a kormány vakcinatáblázatát újra kell szerkeszteni

Közgyűlést tart a Magyar Tudományos Akadémia, Karikó Katalin tartotta a nyitó előadást.

2021. május 3., 18:38

Szerző:

Freund Tamás, az MTA-elnöke online sajtótájékoztatót tartott – számolt be a qubit.hu, amely emlékeztet: Freund Tamás tavaly júliusban a kutatóhálózataitól megfosztott akadémia vezetését vette át Lovász Lászlótól, aki bő egy éven át, a közgyűlés támogatásával igyekezett elérni, hogy a kormány ne, vagy ne úgy válassza le a kutatóhálózatokat az MTA-ról, ahogy végül megtette.

Freundtól megkérdezték, hogy az akadémia miként viszonyul a kormányzati oldalakon közzétett, az elérhető vakcinákat rangsoroló táblázathoz. Az MTA elnöke azt válaszolta, hogy a komoly félreértésekre okot adó táblázat korrigálására maga Karikó Katalin kutatóbiológus is megkérte már a kormányt.

„Egyértelmű, hogy azt a táblázatot újra kell szerkeszteni, és én úgy tudom, hogy az újraszerkesztés már folyamatban van. Nyilvánvaló, hogy ez nem akadémiai feladat, a kormánynak is vannak szakértői, akik ezt meg fogják tenni” – mondta Freund Tamás.

Arról is beszélt, hogy megállapodott Orbán Viktor miniszterelnökkel, az MTA elfogadott 2022-es költségvetési támogatása további 53 százalékkal, összesen 7,3 milliárd forint „beépülő forrással” növekszik.

Freund szerint új szakaszba került az akadémia és a kormány kapcsolata. „Az új elnökség programja nemcsak a bennünket megválasztó tagság, de a kormány támogatását is élvezi” – fogalmazott az elnök.

(Kiemelt képünk: MTA)