Ultimátumot kapott a kormány a Fővárosi Vízművektől

Készek felmondani az állami víziközműcégek ellátási felelősségének teljesítését szolgáló vízátadási szerződést, ha nem változnak a feltételek. 

2023. október 26., 11:19

Szerző:

A Fővárosi Vímzűvek a csőd szélén áll, miközben veszteségesen kitermeli és a saját vezetékein az átadási pontig elszállítja a vizet, majd kötelezően átadja az állami szolgáltatóknak anélkül, hogy ennek valós költségét megkapná. Ebből lett elegük. A Népszava úgy tudja, Karácsony Gergely főpolgármester levélben tájékoztatta Lantos Csaba energiaügyi- és Gulyás Gergely kancelláriaminisztert arról, hogy

felmondják az állami víziközműcégek ellátási felelősségének teljesítését szolgáló vízátadási szerződést, ha az állam nem biztosítja a főváros veszteségeinek megtérítését.

A jelenlegi feltételek szerint a főváros költségei attól függnek, milyen messzire kell vinni, közben hányszor kell átemelni a vizet, ez átlagosan köbméterenként két-háromszáz forint veszteséget is jelenthet a Fővárosi Vízműveknek. A levélben táblázat is szerepel, amely közli, mely településre hány köbméter vizet adott át a főváros. E szerint

  • Vác ellátására tavaly 4,9 millió, az idén 4,4 millió köbméter,
  • Dunakeszinek tavaly 5,9 millió, idén 5,3 millió köbméter,
  • Dunaharszti esetében 1,5 millió köbméter,
  • Nagykovácsi nagyjából 950 ezer köbméter vizet adott át a főváros, 
  • de  Üröm, Csömör, Visegrád, Kistarcsa, Ecser, Szigethalom és Ercsi számára is szállítanak. 

A lap szerint idén összesen 13,38 millió köbméter vizet kénytelen átadni a főváros, az ebből származó veszteség több milliárd forintra rúg.  A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén úgy döntött, hogy a Fővárosi Vízművekben tulajdonos önkormányzatok az idén legfeljebb hárommilliárd forint pótbefizetést teljesítenek.

Ugyanakkor a szerződések felmondása nem jelenti azt, hogy a főváros elzárja az agglomerációs vízcsapokat Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes szerint, hanem hogy készek bíróság elé vinni az ügyet, és utólagosan behajtani az állami cégeken a valós költségeket, de ehhez szükség van azokra az adatokra, amelyeket a kormány 30 évre titkosítana.  

(Kiemelt képünkön Karácsony Gergely a budapesti Kossuth téren, 2021.10.08. Fotó: Adrián Zoltán/168)

10:09

Úgy tűnik, lerázta magáról az előző heti forróságból adódó közönyt a forint, így frissen és erősen kezdte a hetet a főbb devizákkal szemben.