Figyelem: szerda éjfélkor lejár egy fontos határidő

A  tavaly megvásárolt éves vármegyei és országos autópálya-matricák szerda éjfélig érvényesek, ha nem akarunk bírságot ezekre érdemes figyelni. 

2024. január 30., 08:27

Szerző:

Aki megfeledkezik a határidőről és autópálya- matrica nélkül autózik és több büntetést is kaphat. Akik éjjel autóznak és díjköteles szakaszra tévednek: az 1 órás türelmi időben ugyanis még gyorsan kapcsolhatnak és kiválthatnak úthasználati jogosultságot – írja az infostart. További lehetőség a mentesülésre az éves matrica vásárlása. Matricákat kizárólag Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. és a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. mellett kizárólag utóbbi engedélyezett viszonteladóknál vásároljunk, mert csaló oldalak is megjelentek az utóbbi időben. (Egyénként olcsóbb a benzinkúton megvásárolt éves matrica, mintha online vennénk meg, mert a rendszer kényelmi díjat számít fel az országos autópálya-matrica vásárlásakor és az sikeres fizetésről szóló sms is díjköteles.)

2024. január 1-jétől az e-matrica-rendszerben több változás is bevezetésre kerül, melyek érintik – többek között – a 3,5 tonna feletti autóbuszok és lakóautók díjfizetését, a vontatás szabályait, valamint a díjas szakaszokat és az e-matricák árát.

Ha mégis elfelejtene autópálya-matricát vásárolni és megbüntetik, kérhet kedvezményt 

A pótdíj visszavonását a gépjármű üzembentartója kezdeményezheti a pótdíjfizetési felszólítás kézbesítésének napjától számított 75 napon belül. Az ügyintézésbe a jogosulatlan úthasználat és az éves matrica megvásárlása között keletkezett és korábban meg nem fizetett pótdíj(ak) vonható(k) be, azaz csak az ebben az időintervallumban keletkezett pótdíjak megfizetése alól lehet mentesülni a lehetőséggel – írja oldalán az Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. Aki ezzel a kedvezményes lehetőséggel kíván élni, a pótdíjat ne fizesse be, mert a lehetőségbe csak korábban meg nem fizetett pótdíj(ak) vonható(k) be.  A pótdíj kiváltása ezzel a lehetőséggel csak a pótdíj évével megegyező éves országos matrica megvásárlásával lehetséges, tehát 2023-ban vagy korábban keletkezett pótdíjakat már nem lehet kiváltani 2024-ben.

Aki megfeledkezik a határidőről és matrica nélkül autózik és több büntetést kap, az kérhet pótdíjmaximalizálást. „Ha az úthasználónak a jogosulatlan úthasználat és az első felszólítás kézhezvétele között eltelt időben kettőnél több pótdíjfizetési kötelezettsége keletkezett, a pótdíj maximalizálását kérheti két, a járműre irányadó alappótdíj vagy különbözeti pótdíj összegére. A kérelem benyújtására 75 nap áll az üzembentartó rendelkezésére” – írja a lap

Díjas szakaszok változása

2024. január 1-től bővül a díjköteles útszakaszok köre az e-matrica-rendszerben. A legnagyobb változást az M0-ás autóút eddig ingyenes szakaszainak (M0 déli és keleti szektor, Megyeri híd) díjasítása jelenti, vagyis a teljes M0-ás autóút díjköteles az e-matrica rendszerben közlekedők számára. Szintén bekerül a díjas szakaszok közé az M31-es autópálya, az M4-es autóút Törökszentmiklós-nyugatig, az M44-es autóút, az M30-as Miskolcot elkerülő szakasza, az M76-os autóút Keszthely-Fenékpusztáig. Az új díjköteles szakaszok okán bevezetésre kerül 2024. január 1-től a Békés és a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyére érvényes e-matrica.  A 2024. január 1-től díjköteles szakaszok térképe itt elérhető.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: KARL-JOSEF HILDENBRAND / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Ahogy a tetőzés elhagyta Budapestet, a védekezés fókusza a Duna főváros alatti szakaszára, délre helyeződött át – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az állami tévében az árvíz kapcsán.