Végre lehagytuk Ausztriát – nálunk csaknem kétszer többe kerül majd az autópálya-matrica

De Csehországot és Szlovákiát is kanyarban előzzük az autópálya-matricák terén.

2023. november 22., 12:24

Szerző:

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, Lázár János építési és közlekedési miniszter hétfőn az éves bizottsági meghallgatásán közölte: a 24 órás autópálya-matrica 2024. március 1-jétől érkezik majd Magyarországon, az ára pedig 5150 forint lesz.

Az atv.hu szúrta ki, Ausztriában a szintén jövőre bevezetésre kerülő matrica ára 8,6 euró lesz, ami a jelenlegi 381-es euróárfolyamon számolva 3275 forintot jelent. 

Az Infostart pedig arról ír, hogy Csehországban 200 koronába, vagyis nagyjából 3300 forintba kerül majd a matrica.

Szlovákiában ugyanakkor nem született a kérdésről még megállapodás, ám a vonatkozó uniós irányelv alapján az ára nem lehet magasabb az éves matrica 9 százalékánál, ami jelen esetben 60 euró, azaz az egynapos engedély legfeljebb 5,40 euróba (2050 forint) kerül majd.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Shutterstock)

08:47

Magyarország továbbra is valós, érdemi béketárgyalásokat sürget azok között, akik a háborút vívják – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a Facebook-oldalán, hozzátéve: a nemzetközi közösségnek azt kellene elérnie, hogy a háborúzó felek kössenek végre tűzszünetet, és üljenek végre asztalhoz.

A választás után még valamivel több mint három hetük van az önkormányzati, nemzetiségi és európai parlamenti (EP-) választáson induló jelölteknek és jelölőszervezeteknek arra, hogy eltávolítsák a kampány időszakában a közterületeken elhelyezett plakátjaikat.