A Fidesz enyhítené a sajtóban elkövetett rágalmazás és becsületsértés büntethetőségét

A Fidesz politikusai módosítási javaslatot nyújtottak be, amellyel enyhítenék a rágalmazás és becsületsértés büntethetőségét sajtótermékek és médiaszolgáltatás esetében.

2023. április 26., 11:10

Szerző:

A Fidesz javaslata szerint a rágalmazás vagy a becsületsértés csak a sértett emberi méltóságának nyilvánvaló és súlyosan becsmérlő tagadása esetén lehetne büntethető az elkövető – írja a Szeretlek Magyarország.

Az Országgyűlés honlapjára kedd este feltöltött javaslat szerint a jövőben nem lenne büntethető rágalmazás és becsületsértés miatt, aki a közügyek szabad megvitatásakor, sajtótermékben vagy médiaszolgáltatás útján követi el, feltéve, hogy cselekménye nem irányul a sértett emberi méltóságának nyilvánvaló és súlyosan becsmérlő tagadására.

A hatályos jogszabályok a rágalmazást akár két évig terjedő szabadságvesztéssel is sújthatják, míg ha valaki a becsület csorbítására alkalmas hamis hang- vagy képfelvételt készít, akkor egy évre, ha nyilvánosságra hozza akár pedig három évig terjedő szabadságvesztésre ítélhető. A becsületsértés esetén egy évig tartó szabadságvesztés szabható ki.

Kocsis Máté és Halász János szerint az Alkotmánybíróság és az Emberi Jogok Európai Bírósága egybehangzó és következetes álláspontot képvisel azzal kapcsolatban, hogy a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás jogának gyakorlásakor keletkezett közlések miatt a felelősségre vonás lehetősége korlátozott.

A közügyekkel kapcsolatos véleménynyilvánítás esetén csak végső esetben lehet a büntetőjog eszközéhez folyamodni, mivel a sértett sajtó-helyreigazítási eljárás, illetve személyiségi jogi per útján is jóvátételt nyerhet mind erkölcsi, mind anyagi értelemben.

(Kiemelt képünk: Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője reagál Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalására az Országgyűlés tavaszi ülésszakának nyitónapján, 2023. február 27-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)