Deutsch Tamás: jogsértő az Európai Bizottság eljárása

„Nyilvánvalóan az európai jogot sértő európai bizottsági eljárásról” beszélt Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken azzal összefüggésben, hogy kérdéssel fordultak az Európai Bizottsághoz (EB), tisztázandó, annak tagjai hogyan játszottak össze a „magyar dollárbaloldallal” annak érdekében, hogy politikai nyomást gyakoroljanak Magyarországra.

2023. április 21., 11:12

Szerző:

Az Európai Bizottságnak pártatlanul, objektív módon, az Európai Unió alapszerződéseinek érvényesülése fölött őrködve kell eljárnia, ezek az uniós jogban szereplő kötelező rendelkezések – hangsúlyozta Deutsch Tamás. Leszögezte: ez nem valami erkölcsi elvárás; a pártsemleges, objektív, tárgyilagos eljárás az Európai Bizottság működésére vonatkozó legfontosabb jogi kötelezettség.

Felidézte, hogy Gyurcsány Ferenc nemrég egy rádióinterjúban – „a valóságnak megfelelő állításokat fogalmazott meg, elmondta, milyen politikai machinációban működött közre az Európai Bizottság”. „Azt halljuk évek óta, hogy a jogállamiság fölött őrködnek Brüsszelben, a jogállamiság pedig nem mást jelent, mint hogy be kell tartani a jogszabályokat” – jegyezte meg Deutsch Tamás.

Kijelentette: az ügy „a politikai botrányon túl egy súlyos, az EU egyik alapintézménye, az EB által elkövetett jogszerűtlenség alapos gyanúját mutatja”. A Fidesz-delegáció kérdéssel fordult az Európai Bizottsághoz, közölte: „EP-képviselőként, uniós jogszabályok alapján, kérdést intézhetünk, erre három héten belül válaszolniuk kell a szigorú jogi kötelezettség szerint”.

Elmondta: kérdéseik arra vonatkoznak, hogy „kik azok a biztosok, akik a titkos politikai egyeztetésben részt vettek, és milyen politikai feltételeket javasoltak a baloldal képviselői, amelyek aztán – Gyurcsány Ferencet idézve – »jogi köntösként« jelentek meg a Magyarországgal szembeni feltételekben”. Feltették továbbá a kérdést, hogy a magyar gyermekvédelmi törvény eltörlését javasolta-e a „magyar dollárbaloldal”, tehát, hogy csak ezzel a feltétellel jusson hozzá Magyarország a magyar embereknek jogszerűen járó európai fejlesztési pénzekhez. 

(Kiemelt képünk: Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője az EP oktatási és kulturális szakbizottsága jövő heti budapesti látogatásáról tartott budapesti sajtótájékoztatón 2022. október 28-án. Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Gyűjtést szervez a Magyar Vöröskereszt és az Ökumenikus Segélyszervezet az árvíz elleni védekezés támogatására, így is hozzá lehet járulni az árvízvédelemhez.