Autokrata vezetőt takar a bihari lombkoronasétány

Nyírmártonfalvát az erdő nélküli lombkoronasétányról ismerte meg a világ, de a falu sokkal súlyosabb gondokkal küzd Filemon Mihály vezetése alatt. A helybeliek úgy érzik, kiszolgáltatottak az öntörvényű vezetőnek.

 

2023. június 6., 13:40

Szerző:

Közismert, hogy az 1700 lakosú falu vezetője, Filemon Mihály polgármester által épített lombkorona nélküli lombkoronasétány 60 millió forintos uniós támogatásból épült. Méterre lebontva 644 ezer forint közpénzből.

A Népszavának nyilatkozó helybeli, Pálfi Zoltán nem tart a polgármester kritikájától, mivel svéd állampolgárként nem függ a faluvezetőtől.  

A portál érdeklődésére meg is fogalmazza, miként lehet több bőrt is lehúzni egy projektről: „a letermelt erdőt jó pénzért faanyagként el lehetett eladni, az újratelepítésért pedig a polgármester szintén felcsíphette az uniós támogatást” – véli Pálfi.

Egy másik fiatalember, aki Németországban dolgozik és családi látogatásra érkezik a faluba, már név nélkül, de megerősíti a köz véleményét., Elmondta, hogy szerettek volna a szülőföldjükön maradni, de elegük lett az ügyeskedésekből, a minimálbéres bejelentésekből, az „urambátyám” viszonyból, aminek szerintük fényes példája mutatkozik meg a gyomos mezőn virító faszerkezetben.

A Népszava emlékeztetett, hogy Filemon Mihály 2019-ben szoros küzdelemben előzte meg a korábban több cikluson át is működő független Kövér Mihály Csabát. Az új fideszes vezetés alatt azonban egymás után „borulnak ki a bilik”. A helyzetet jól jellemzi, hogy a legutóbbi önkormányzati ülésen már a polgármester visszahívását kezdeményezték, sikertelenül.

Pálfi Zoltán szerint az a a probléma, hogy „most már a falu is szenvedi Filemon Mihály autokratikus döntéseit, mert anyagi veszteséget okoz azzal, hogy hozzá nem értő módon irányítja a polgármesteri hivatalt”. Példaként említette a korábbi jegyző eltávolítását, aki a történtek miatt munkaügyi bírósághoz fordult, a pert meg is nyerte és nem kizárt, hogy több mint tízmillió forint kártérítésre számíthat.

Hasonló történt a közkedvelt, nyugdíjas háziorvossal is, akivel a praxisszerződést mondták fel jogtalanul, ő is megnyerte a pert, szintén a jegyzőhöz hasonló kártérítésre számíthat. Az utóbbi hónapokban két ingatlant is eladott az önkormányzat, talán így próbálják befoltozni a költségvetésben emiatt keletkezett lukakat – vélik a helyiek.

A településvezető rokonsága ráadásul szintén részesül a „jóból” – sorolja a szervilis példákat a Népszava. Információik szerint Filemon Mihály több közeli hozzátartozója is helyi közintézményben vagy az önkormányzatban dolgozik.

(Kiemelt kép: friss facsemeték a nyírmártonfalvai lombkorona sétány mellett. Fotó: Hadházy Ákos Facebook-oldala)

 

 

A Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat a magyar emberek biztonságáért dolgozik, és biztosítja azt a 21. század kihívásai közepette is – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a szervezet Kibertér műveleti központjának épületáldási ünnepségén, hétfőn Budapesten.