Fejenként negyvenmilliót kapnak a cementgyár károsultjai

Daganatos megbetegedéseket okozott az azbeszttel szennyezett levegő.

2022. április 17., 07:32

Szerző:

A Lőrinciben működő cementgyár harminc éven át azbeszttel szennyezte a levegőt, ami daganatos megbetegedéseket okozott a dolgozók és a közelben élők között is.A kártérítési perek még mindig tartanak a hetvenes években épült gyár ügyében, amit azóta bezártak és lebontottak. Az RTL Híradója arról számolt be, hogy az állam, amely az ügy alperese, nem ismeri el a felelősségét, a döntés nem jogerős. Az azbesztügynek több károsultja is volt, közülük többen már nem élnek, mások nem pereltek, és vannak, akiknek az ügyében még mindig nem született ítélet.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: 168)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.