Ez a Fidesz „titkos fegyvere”, amivel évek óta hatalmon van

A morális pánik kampányuk segíti őket, hogy relevánsak maradjanak.

2021. december 18., 08:41

Szerző:

Sik Endre szociológus szerint a kormány permanens morális pánikkal betonozza be hatalmát, ráadásul a látszólag széttartó témák összeérnek a NER univerzumában – írta a 24.hu.

A szociológus szerint a fidesz folyamatos, hullámokban megjelenő plakát- és nemzeti konzultáció kampánya már a hétköznapjaink részévé vált, és esélyes, hogy egy esetleges '22-es kormányváltás után is velünk marad. Rámutatott, hogy Márki-Zay Péter is hasonló hangnemben kampányol. Ezzel arra a plakátra gondol a szakember, amin az ellenzék azt mutatja, hogy Soros György 0, Orbán pedig 55 ezer migráns telepített be Magyarországra.

Sik egy '16-os tanulmányában morális pánikgombként hivatkozik a Fidesz ezen jellegzetes technikájára. „Ez egy olyan propagandatechnológia, melynek alapja a morális pánikkeltés. Az emberek félelmét, rettegését fokozza, hogy a világuk soha nem lesz már olyan, mint amilyen volt” – fogalmazott. A morális pánikgomb lényege, hogy durva és agresszív hangnemben tartson napirenden egy témát úgy, hogy az ember azt érezze, hogy teljesen megváltozhat tőle az élete, rossz irányba. Vagyis félelmet, pánik keltsen bennük. A szakember rámutatott, hogy a nemzeti konzultációk kérdései is ilyen módon írodtak. A kérdésekben olyan szavakat használnak, amik növelik a nyugtalanság és pánik érzetét. A nemzeti konzultáció egy úgynevezett „push-poll” politikai marketingtechnika. Látszólag a közvélemény-kutatás módszertanát használja,

de valójában a kérdező durván manipulatív nyelvezettel és hatalmi szándékkal jelenik meg.

A kormány így tett a migrációval, amely a mai napig az egyik legsikeresebb kampányuk volt, és a mai napig visszatérnek rá. A migráció kérdése ugyanis teljesen beleivódott minden magyar tudatába, így könnyű újra és újra elővenni, napirenden tartani a témát. Ezt bővítették ki Soros Györggyel, és 2020 végén bővítették volna a gyöngyöspatai romák helyzetével. Utóbbi viszont a vírus miatt nem történt meg. Helyette idén nyáron előkerült a gyermekvédelem, és azon belül is a homoszeuxálisok kipécézése.

A morális pánikgomb elviekben bárhol alkalmazható, Sik mégis hungarikumként hivatkozott rá, mivel úgy látja, hogy ilyen kifinomultsággal és ekkora kiterjedtséggel sehol sem honosították meg.

(Kiemelt kép: A Fidesz plakátja Gyurcsány Ferencről, Karácsony Gergelyről, Dobrev Kláráról és Jakab Péterről a Belvárosi Színház homlokzatán a Károly körúton, 2021. június 30-án. Fotó: Pozsonyi Roland /168.hu)

16:50

A Szabad Európa által megszerzett dokumentumok alapján azt állítja: Mészáros Lőrinc egyik cége úgy adta át az infrastruktúrát, hogy az több esetben még egyszerűen nem volt olyan állapotban, hogy el lehessen végezni a megfelelő optikai méréseket, és ezzel készre jelenteni az adott szakaszt.