Év végére a kórházak többsége elveszíti a gazdasági függetlenségét

Gazdasági funkcióikat a megyei, illetve centrumkórházak veszik át. Ezzel mintegy 60-70 intézmény veszti el az önállóságát.

 

 

2021. október 27., 09:38

Szerző:

Az egészségügyi struktúra átalakításának részeként javarészt decemberig, de legkésőbb januárra szinte valamennyi városi kórház elveszti önállóságát: ugyanis nem lesz gazdasági, pénzügyi szervezete az érintett intézményeknek. Az integráció azt is jelenti, hogy körülbelül hatvan-hetven kórháznak valamennyi gazdasági, közbeszerzési és személyügyi, valamint informatikai feladata a megyei, illetve a fővárosban a centrumkórházakhoz kerül. Az átalakítás pontos, több száz oldalas forgatókönyvét a múlt héten kapták meg a centrumok, de több szakemberek is kételkedik benne, írja a Népszava

A portál arról ír, a városi kórházak integrálása a megyeiekbe gyakorlatilag megtörtént a járvány alatt, a gazdasági „szervezetlenítésük” azonban még zajlik. A fővárosban kicsit bonyolultabb lesz ugyanezen feladat, miután négy centrumhoz sorolták be az összes fővárosi és a Pest-megyei fekvő-betegellátót. A Szent Imre kórház egyelőre önálló marad, ez az intézmény adja majd a szuperkórházként megépülő Dél-budai Centrumkórház szakmai bázisát.

A lap több szakértőt és kórházi dolgozót is megkeresett, azonban névvel nem voltak hajlandók nyilatkozni. Megjegyezték ugyanakkor, hogy miközben hivatalosan az olcsóbb ellátórendszer létrehozása a cél, épp az ellenkezője valósulhat meg. Azaz inkább többe fog kerülni, mint kevesebbe és még működtetni is rettentő nehéz lesz az új rendszert, ami akár a betegellátás rovására is mehet.

(Kiemelt kép: MTI Fotó: Varga György)

 

 

A parlament 151 igen, 12 nem szavazattal és 19 tartózkodás mellett fogadta el az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzésével összefüggő egyes, a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokat, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, valamint az Európai Csalásellenes Hivatal ellenőrzéseit érintő törvények módosítását.

Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta Savkat Mirzijojevet, Üzbegisztán köztársasági elnökét, közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár kedden.