Elégtelent kaptak Orbánék a korrupcióellenes harcra

Lesújtó képet nyújt a magyarországi korrupció helyzetéről a GRECO-jelentés, Orbánék a szervezet 18 ajánlásából csak ötöt teljesítettek.

2022. június 3., 16:52

Szerző:

Globálisan továbbra is elégtelen teljesítményt nyújt Magyarország a korrupció elleni küzdelemben - derült ki a Korrupció Elleni Államok Csoportja (GRECO) legújabb jelentéséből. A 24.hu arról írt, a GRECO legutóbbi alkalommal, 2015-ben

18, részletes ajánlást fogalmazott meg a magyarországi korrupciós helyzet mérséklésére, ebből az Orbán-kormányok száz százalékosan csak 5 javaslatot teljesítettek eddig.

A szervezet legfontosabb ajánlásaival tehát nem történt semmi hét év alatt. Ezek között olyanok voltak például, mint hogy az Országgyűlés

  • vezessen be szabályokat a kapcsolattartásra a lobbistákkal,
  • fogadjon el etikai, magatartási kódexet a képviselők számára, küszöbölje ki a lehetséges összeférhetetlenséget,
  • biztosítsa a vagyonnyilatkozatok egységes formátumát.

A GRECO a javaslatok végrehajtását 2015 óta folyamatosan értékeli és évente újabb finomításokat is megfogalmaznak ajánlásaikhoz. Azzal, hogy a 18-ból eddig 5 teljesült

Magyarország a „globálisan elégtelen” osztályzatot érte el.

A GRECO-jelentésének nyilvános része csak a globális rangsort alátámasztó statisztikákat tartalmazza, ezek hivatalos közzétételét a magyar szerveknek is jóvá kell hagyniuk. Az Európai Bizottság korábban már felhívta Magyarország figyelmét, különösen az ügyészség feladatait tekintve teljesítsék a GRECO-jelentés ajánlásait.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor az Atreju nevű rendezvényen, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párttalálkozóján Rómában 2019. szeptember 21-én. Fotó: Andrea Ronchini / Nurphoto/AFP)

Ujhelyi István szerint Orbán Viktor aláírta az Európai Tanács (EiT) csúcstalálkozót lezáró dokumentumot, ami szembe megy a Fidesz-KDNP azon határozatával, amit el akarnak fogadtatni az EU jövőjéről szóló konferenciasorozat kapcsán.