EU-jelentéstevő: Magyar Péter majdnem olyan, mint Orbán Viktor

Gwendoline Delbos-Corfield szerint Magyar Péter Orbán Viktorra hasonlít. Attól tart, a következő EP-ben háttérbe szorulhat a jogállamiság ügye.

2024. június 6., 11:22

Szerző:

Az Európai Parlament (EP) magyarországi jelentéstevője fenntartásokkal fogadja Magyar Péter megjelenését a magyar politikai színtéren. A posztjáról leköszönő Gwendoline Delbos-Corfield az Euronews kérdésére azt mondta: szerinte kellő óvatossággal kell kezelni, ha valaki a NER-ből érkezik, számára „nem jó hír”, hogy Magyar Péter egyáltalán nem akar belemenni a jogállamisági kérdésekbe. Nem tudni, hogy oldaná meg a Magyarországgal kapcsolatos számos problémát, vetne véget az országgal szemben folyó eljárásoknak.

A francia zöldpárti politikus szerint az sem világos, mit szeretne Magyar Péter és pártja olyan témákban, mint például Ukrajna támogatása.

Talán kevésbé offenzív szereplő, mint Orbán, de mégis kicsit hasonló narratívával rendelkezik

– fogalmazott Gwendoline Delbos-Corfield a 24.hu beszámolója szerint.

Az ellenzéknek "sem tett jót" Magyar Péter

Szerinte Magyar Péter megjelenése a magyar ellenzéknek nem tett jót, de erre a választások után lehet pontosabb választ adni. Ő abban bízik, hogy a magyar választók bejuttatják a Magyar Kutya Pártot az EP-be, ahol a Zöldek frakcióját erősítheti. Azt rendkívül aggasztónak tartja, hogy a magyar képviselők túlnyomó többsége jobbra tart és vagy az Európai Néppárt, vagy valamelyik szélsőjobboldali csoport tagjai lesznek.

A magyar jogállamisági jelentéstevő nagyon ijesztőnek nevezte a magyarországi folyamatokat, külön kiemelte a szuverenitásvédelmi törvényt, az LMBTQ-ellenes propagandát, az irreális fideszes kampányköltést, az orosz befolyást. Csalódásának adott hangot, amiért a tagállamok körében a 7-es cikk szerinti eljárás megrekedt. Utódának, aki a következő EP-ben a magyar jogállamisági dossziét viszi, azt javasolta, törje meg a csendet, mindig emelje fel a szavát a jogállamiság védelmében, teljesen bízzon meg a civil szervezetekben, mert ők első kézből tudnak beszámolni a magyar jogállamiság leépüléséről.

 

A Szabad Európának Gwendoline Delbos-Corfield arról beszélt, hogy az egész EU fiaskójának tekinti Magyarország EU-tanácsi elnökségét és borúlátóan ítéli meg a jogállami elvek érvényesítésének jövőjét az Orbán-kormánnyal szemben az új EP-ben.

A környezet változóban van az EU-n belül. Nem vagyok biztos benne, hogy a következő parlament tényleg cselekedni fog. (…) A ciklus végére nagyon sötétek lettek a kilátások. A politikusok nem karolják fel a jogállami témát, mert egyszerűbb nem foglalkozni vele

– tette hozzá.

Úgy látja, a magyar kormány a jogállamiság további lebontására használja fel az európai választások miatt uniós szinten előállt politikai vákuumot, amelyet az intézmények cselekvésképtelensége jellemez. Szerinte az EU-nak tovább kellene fejlesztenie a jelenlegi éves jogállami jelentések rendszerét, amely alapvetően civil szervezetek önkéntes jelentésein alapul.

Egy független ad hoc szakértői csoportot kellene kinevezni, amelyet rögtön a helyszínre lehetne küldeni, ha egy tagállamban ellentmondásos lépések történnek – írja a lap.

Ausztria is támogatja, hogy fosszák meg Magyarországot a vétójog lehetőségétől

Ausztria is támogatja a belga külügyminiszter javaslatát, hogy fosszák meg a magyar kormányt a vétójog lehetőségétől.

A belga elnökség nem szeretné csöndben átadni a stafétát a júliusi soros magyar elnökségnek, és gyorsan bevetnék Orbán Viktorék ellen a „jogi atombombának” nevezett eljárást – írja az rtl.hu.

Amint arra a Portfólió rámutat, a végső soron a magyar tanácsi szavazati, vagyis vétójog felfüggesztésével fenyegető eszköz elfogadásához teljes egyetértésre lenne szükség, ami valószínűtlen, de jelzi, hogy szűkül a magyar kormány mozgástere. Szlovákia szinte borítékolhatóan nem támogatna egy ilyen javaslatot, de a kisebb országok között is rendre voltak kritikusok az elmúlt években – például Ciprus vagy Málta.

További részleteket itt olvashat.

(Kiemelt kép: ATTILA KISBENEDEK / AFP)

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.