Erre telik: milliókat kaptak Deutschék

Kétmillió forintot szavazott meg a fideszes vezetésű Erzsébetváros kormánypárti többsége a Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő elnökölte Hét Határ Egyesületnek, amely cserébe olyan "szolgáltatásokat" nyújt a kerületnek, amely közhasznú céljai közt amúgy is szerepel. Ez az összeg többszöröse annak, amennyit helyi civil szervezetek pályázataira megítélt az önkormányzat, a helyi szocialisták szerint a Hét Határra költendő pénzt "biankó" szavazták meg, ezért interpellálni kívánják a polgármestert.

2012. augusztus 28., 07:07

Havi 233 ezer forintért, júliustól kilenc hónapos időtartamra kötött megbízási szerződést a fideszes vezetésű és többségű Erzsébetváros önkormányzata a Hét Határ Határon Átnyúló Önkormányzati Szövetség a Kárpát Medencében elnevezésű egyesülettel, amelynek elnöke Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő, az erzsébetvárosi pártszervezet korábbi vezetője. Az összesen több, mint kétmillió forintos megbízásról június 28-i ülésén döntött a képviselő-testület, a helyi MSZP szerint "különös körülmények között", ami miatt a szocialisták a következő ülésen interpellálni kívánják az ügyben Vattamány Zsolt fideszes polgármestert.

Gergely József szocialista képviselő

Népszavánakelmondta, a polgármester az idei költségvetés módosítására tett javaslatot, és abban csak egyetlen sor volt az, hogy kétmillió forint közpénzt juttatnának a Hét Határ Egyesületnek, ami a többszöröse annak, amennyi támogatást az önkormányzat helyi civil szervezetek pályázataira összesen megítélt az ülésen. Megjegyezte, az egyesületről a döntéskor semmit nem közöltek a testülettel, legtöbben azt sem tudták, mi az, pláne nem azt, hogy mivel foglalkozik és mi szükség lenne ennyi pénzért az együttműködésre.

A döntés után Gergely közérdekű adatigénylést nyújtott be, mire az önkormányzattól a napokban megkapta a Hét Határral kötött szerződést.

A megállapodás - melynek dátuma július 4-e, de a polgármester csak július 26-án írta alá - szerint az önkormányzat 2012. július 1-től 2013. március 31-ig megbízta az egyesületet képviselő Deutsch Tamást, hogy "szakmai információs, tájékoztató és felvilágosító tevékenységet folytasson", továbbá segítse az önkormányzatot "pályázatfigyeléssel, kreatív projekttervezéssel", a brüsszeli irodáján keresztül pedig "folyamatos pályázati információáramlást biztosítson". Ezen túl a szerződésben az egyesület vállalta azt is, hogy az önkormányzatot hírlevélben tájékoztatja a pályázati lehetőségekről, a kerületet érdeklő konkrét pályázatok elérése érdekében pedig szakmai segítséget nyújt.

A Népszava szerette volna megkérdezni az egyesületet, hogy a többségében közhasznú céljai között eleve is elvégzett tevékenységéért miért számláz ennyi pénzt Erzsébetvárosnak, illetve van-e hasonló szerződésük más önkormányzatokkal is. A szervezet budapesti irodáján az elnökhöz irányítottak. Deutsch Tamást lapzártáig telefonon nem tudták elérni, és elektronikus levelükre sem reagált. Utóbbiban azt kérdezték, mi olyat tud nyújtani az egyesület Erzsébetvárosnak ezért az összegért, ami az ott dolgozó köztisztviselők számára a fizetésükért, munkaidejükben ne lenne nyilvános uniós forrásokból elérhető.

Az egyesület tavalyi közhasznúsági jelentésében egyébként nincs nyoma hasonló megbízási szerződéseknek. Annak viszont igen, hogy a szervezetnek tavaly tagdíjakból 6,3 millió forint bevétele volt (honlapjuk szerint Erzsébetváros nem tag, szemben például a Népszava információi szerint kétmillió forint tagdíjat fizető Budapesttel, sőt Tarlós István főpolgármester az egyesület társelnöke). Ezen felül 12 milliós állami támogatást is kaptak Deutschék, ami összesen 18,3 milliós bevétel. Ebből elköltöttek 15,2 milliót: anyag jellegű kiadásra 343 ezret, bankköltségre 96 ezret, "egyéb igénybe vett szolgáltatásra" pedig 14,78 milliót. A honlapjukra feltöltött közhasznúsági beszámolóból nem derül ki, mire költötték a maradék pénzt.