Erre költöttük a legtöbbet a járvány kitörésekor

Nem lisztre vagy vécépapírra.

2022. január 24., 16:51

Szerző:

A pandémia éve alapjaiban formálta mind az Európai Unió, mind Magyarország lakosságának költekezési szokásait. Az mfor összefoglalója szerint a válság kitörése idején, 2020-ban a háztartások fogyasztási kiadásai példátlanul, 8 százalékkal csökkentek 2019-hez képest az Európai Unióban, valamennyi tagállamban visszaestek a költések.

Uniós szinten a legnagyobb visszaesést – 38 százalékos csökkenést az éttermek és szállodák szenvedték el. Mínusz 17 százalékkal költünk kevesebbet ruházatra és lábbelikre, közlekedésre, rekreációra és kultúrára. Nőttek viszont a kiadások az élelmiszerek és alkoholmentes italok, továbbá a kommunikáció területén. A járvány évében az összes kiadás több mint negyedét az élelmiszertermékek megvásárlása jelentette.

2020-ban Magyarországon 4,6, míg Csehországban 8,7 százalékkal esett vissza a háztartások költekezése, megtörve ezzel a több éve tartó ütemes emelkedést. Az Eurostat adatai alapján a magyarok mindössze 0,4 százalékkal hagytak több pénzt az élelmiszerboltokban, mint 2019-ben, hasonlóan a csehekhez. Ezzel szemben a legjobban az élelmiszerboltokat Szlovákiában rohanták meg, és ez a számokban is megjelent: közel 10 százalékkal nőttek a háztartások ilyen jellegű költései északi szomszédunknál.

Rezsire azonban sokkal többet kellett fizetnünk. Míg 2020-ban mindenhol csökkentek a rezsikiadások, addig itthon közel 6 százalékkal több pénzt kellett kiadnia a lakosságnak erre a célra.

Amire a magyarok jóval kevesebb pénzt költöttek, az a közlekedés: több mint 40 százalékos volt a visszaesés a karantén, a lezárások, valamint a közösségi közlekedés egyes rétegek számára történő ingyenessé tétele miatt.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: 168.hu)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.