Enyedi Ildikó: Ha a SZFE vezetői nem, kimondom én

A Balázs Béla-díjas filmrendező szerint bár már ömlik a pénz, a SZFE-nek van egy nagy hátránya.

2021. augusztus 22., 11:46

Szerző:

Ascher Tamás Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar rendező osztotta meg közösségi oldalán Enyedi Ildikó Balázs Béla-díjas filmrendező gondolatait. Enyedi azzal kapcsolatban szólalt meg, hogy nemrég kiderült: a 2019-ben kezdett filmes hallgatók közül szinte minden diák otthagyja a Színház-és Filmművészeti Egyetemet (SZFE), és a FreeSZFE Egyesületnél folytatják tanulmányaikat. A hírre később úgy reagált az egyetem új vezetése, szerintük az egyesület elédesgette a hallgatókat.

Enyedi most azt írja, amióta nyilvános lett, hogy a diákok az új SZFE-be beömlő pénz, és a régóta várt korszerű infrastruktúra ellenére az eredeti curriculum mentén és az eredeti tanáraikkal szeretnék folytatni tanulmányaikat, egy mondatra vár. „De mivel senki nem mondja, ezért nem tudom megállni, és ideírom én” – jegyezte meg a rendező, majd folytatta:

„Amikor az új SZFE vezetői lekicsinylően úgy fogalmaznak, hogy a diákok egy önképzőköri egyesületet választottak az általuk kínált komoly, elismert, akkreditált, diplomát adó képzés helyett, akkor nem említik, hogy, akik ezeket az akkreditációkat megteremtették – egy szak akkreditálása több éves kemény csapatmunka eredménye – jelenleg nem az új SZFE-n tanítanak. Hanem a FreeSZFE nevű önképzőköri egyesületben” – zárja.

 

 

(Kiemelt kép: A magyar színház- és filmművészet kategóriában Prima Primissima-díjra jelölt Enyedi Ildikó filmrendező, forgatókönyvíró Budapesten 2017. november 10-én. Fotó: Czimbal Gyula / MTI)